Симеон Дянков. Снимка: архив, Булфото

Проектобюджетът за 2013 година беше приет на първо четене днес на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономика.

Още по темата

В бюджетна комисия 12 народни представители гласуваха "за", а 4 "против". Същевременно в икономическата комисия 16 гласа бяха "за", 4 "против" и 1 "въздържал се".

"Има и нещо радостно в този бюджет - пицарията затваря, този път с подоходен прах в очите“, каза депутатът от „Коалиция за България“ и бивш икономически министър Петър Димитров.

"Когато г-н Дянков каза, че ще има ръст на доходите, аз се зарадвах. Помислих, че това ще е бюджет на разкаянието и ще се извиним на хората", допълни той.

"Фактически с Бюджет 2013 имаме нова стагнационна година - как ще достигнем Европа, как ще изпълним програмата 2020 и целите й", попита риторично Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Той подчерта, че до този момент се говори единствено и само за изземваме, как да се увеличават приходите в държавната хазна, а никой не говори как да се развие икономиката. "Кой дава тези приходи, къде са проблемите на икономиката - никой не говори", посочи той.

"За съжаление имаме един бюджет на разширено потребление, но не на инвестиционно потребление! А то е финансирано с дефицити, което води до търговския дефицит, за който никой не говори, а той расте главоломно“, допълни Данев.

"Недостатък на Бюджет 2013 г. е, че няма буфери. Обяснимо е това, защото буфери се използват, когато има достатъчно налични ресурси”, посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той допълни, че очаква прогнозата да не се сбъдне и дефицитът няма да бъде според заложения в бюджета. "Този бюджет фокусира управленските недостатъци на правителството на ГЕРБ за целия мандат" допълни той.

В защита на проектобюджета за следващата година финансовият министър Симеон Дянков коментира, че е възможно приходите да са доста "амбициозни", но до този момент правителството винаги е "преизпълнявало бюджета".

„За тази година в момента сме на излишък. За 9-месечието ще имаме излишък над 200 млн. лв. и за тази година дефицитът ни ще бъде под 1%, може би под 0,7-0,6% - наполовина от заложеното в бюджета", защити тезата си Дянков.

Заложените приходи в бюджета вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит, коментира подуправителят на БНБ Калин Христов.

Още икономически новини от страната четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase