Дянков се надява да задминем Гърция и Испания. Снимка: архив, Булфото
fallback

Опозицията е нереформирана, стара и морално овехтяла. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод критиките към кабинета, че в следващия бюджет няма заложени стимули за развитието на икономиката. 

По-рано днес след шестчасов дебат Бюджет 2013 беше приет на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ и независими народни представители.

„Правителството отговаря за бюджета, икономиката се води от физически и юридически частни субекти, така че когато опозицията говори защо държавата не направи нещо или направете нещо повече за икономиката, това е старият комунистически строй, старите комунисти, превърнали се сега в социалисти или други опозиционери, които си представят, че държавата е предприятие 100% държавна собственост, всичко определя държавата", коментира Дянков.

Oще по темата
Според него грижа на държавата са изграждането на инфраструктурата, определянето на данъците и поддържането на финансова стабилност.
 
„Оттук нататък частният сектор създава икономиката и е крайно време всички – и най-вляво, и най-вдясно, бившите и сегашни комунисти – да разберат, че е минало времето, когато те и държавата определя всичко в една държава", отсече вицепремиерът.

Той посочи, че Гърция е в криза, „защото социалистите я водеха дълго време и продължиха да я водят в голяма част от началото на кризата“.

„Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират“, обеща Дянков относно доходите на хората. 

Той призна, че за този успех имат заслуга и някои предишни правителства, които са правили реформи. По думите му успехът на това правителство е, че е съумяло да запази реформите отпреди и да създаде неща като новата инфраструктура, които никое предишно правителство дори не си е помисляло да направи.

Според Дянков ние вървим нагоре. 

Помолен да коментира, че бюджетът за догодина прилича на студентско меню, Дянков заяви, че България и с Полша са единствените две държави в цяла Източна Европа, които са се справили с кризата.

Според него дори депутатите от опозицията, в техните изказвания, са похвалили правителството за постигнатата
финансова дисциплина.

„Пожелавам на всичките си колеги финансови министри от ЕС да имат точно този тип дебат за техните бюджети. Видяхте, че абсолютно всички, включително и цялата опозиция започваше изреченията си с „България е постигнала финансова стабилност...", „България е една от малкото държави с Маастрихтски критерии...", похвали се Дянков.

България е една от по-бедните държави в ЕС, защото 60 години комунисти са управлявали България, така  финансовият министър  коментира критиките на опозицията, че това е бюджет на бедността.

По думите му в края на Втората световна война по среден доход на населението България е била на едно ниво със съседна Гърция.

„Трябва веднъж завинаги всички да разберат, че когато комунисти или социалисти управляват една държава, могат да и се случат само пагубни неща“, каза Дянков.

С 20 млн. лева ще се увеличи бюджетът за образованието между първо и второ четене на бюджет 2013 г. Други 30 млн. лева може да бъдат отделени за строителство на детски градини.

Извън тези промени финансовото министерство няма да подкрепя други предложения между първо и второ четене, отсече финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

446

Анонимен

преди 11 години

Май Дянков напоследък се оказва прав.......

445

Анонимен

преди 11 години

Ще почакам малко ,да минат още няколко години .... и гъркинята ще дойде да работи на сергията ми на пазара.Не знам дали ви е известно ,но гръцко ченге започва работа с около 650 евро.....

444

House M.D.

преди 11 години

до 537 - Колега, да не обиждаме ***. Мони е най-обикновен пед***ст!

fallback