Цветан Цветанов Снимка: БТА

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че България е в "оазиса на толерантността към организираната престъпност". Той каза това в Русе, а поводът за думите му бяха двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия за трафик на наркотици.

Цветанов беше категоричен, че по този случай е направено всичко, което е трябвало да се направи.

“Искам да отправя призив към тези млади момчета и момичета, които излизат от страната и смятат, че могат да осъществяват трафик или престъпна дейност, че законодателството във всяка една от държавите, които посещават, е много по-строго, отколкото в България. И ако в България можем да кажем, че сме в оазиса на толерантността спрямо организираната престъпност и лица, които се занимават с престъпна дейност, то в чужбина нещата са коренно различни", каза Цветанов.

Министърът определи като несериозна и смехотворна информацията във френско издание, че мистериозните парашутисти, които бяха нападнати от местни жители близо до плевенското село Коиловци в средата на октомври, са френски разузнавачи.

За това, че такава информация се разпространява в европейски издания, Цветанов обвини представители на БСП, които провокирали този дебат.

Цветанов обясни, че битите французи били привърженици на екстремни спортове. Били задържани след инцидента, предадени са на френската държава, но към нашата страна те нямали никакви претенции.

Според френското списание „Поан“ всъщност ставало дума за тренировъчна мисия на агенти на службите за реагиране /спецчастите/ на френското външно разузнаване, чиято програма не е протекла според предвиденото. 

От случая у нас преди дни се заинтересува червеният депутат Румен Петков. Заедно с кмета на село Коиловци той изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Цветанов с питане за случая със загадъчните „френски любители на екстремните спортове". 

Още по темата
Парламентът е органът, който трябва да отговори на този въпрос, каза министърът по повод предупреждението на Европейската комисия, че е възможно да бъде изготвен нов междинен доклад за мониторинг върху съдебната система заради избора на конституционни съдии от парламента. 

"Предполагам, че парламентът ще изпрати писмо, за да може да се обоснове избора, който е направен. Знаете, че изборът беше доста многообразен в подкрепата, която получиха съответните четирима кандидати в различни конфигурации в съответните политически формации", посочи Цветанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase