Депутатите се карат за въпроса за референдума. Снимка: архив, БТА
fallback

След три часа дебати депутатите решиха да се проведе референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. В крайна сметка очаквано надделя формулировката на управляващите. 

В началото на обсъжданията социалистите поискаха парламентът да задължи премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков да дойдат в Народното събрание, но то беше отхвърлено от мнозинството.

В пленарната зала след заръка на Борисов беше само икономическият министър Делян Добрев.

След кратко изказване той излезе от залата под възгласите на недоволство от опозицията.

Пред депутатите той изпълни заръката на премиера и заяви, че ако през 2006 г. беше подписан договорът за "Белене", сега държавата нямаше да губи ценни ресурси. Времето на НС е ценно, посочи министърът.

Той припомни, че процедурата е приключила през 2006 г. и в едномесечен срок след това е трябвало да бъде подписан и договорът. Това не е направено и през 2009 г., когато е имало стратегически инвеститор, добави Делян Добрев.

В кулоарите на парламента Добрев обясни, че формулировката на въпроса е от компетенцията на
Народното събрание , а не на един министър.

Правната комисия предложи общ проект за решение по двете предложения за въпрос на референдума.

Общото решение е за провеждане на допитване с питане: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

В представянето на доклада на правната комисия Искра Фидосова обясни, че след гласуване на заседание на комисията се е стигнало до идентично съдържание на двете предложения за въпрос на референдум и затова се излиза с общо решение.

Въпросът на левицата, под който има събрани над 540 000 редовни подписа, е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?". Той обаче беше редактиран от управляващите.

От левицата обвиниха управляващите в страх от допитването и поемане на отговорност.

Янаки Стоилов от БСП настоя председателят на парламента Цецка Цачева да допусне да се гласуват двете предложения без редакцията на въпроса в подписката. 

„По отношение на АЕЦ „Белене” въпросът е хамлетовски – „to be or not to be”, отсече червеният депутатът.

По думите му с редакцията на въпроса за референдума управляващите се опитват да скрият информация така, както някои фирми правят това с дребен шрифт.

„При вас даже няма дребен шрифт. Трябва да използваме симпатично мастило, за да разберем истинския въпрос”, каза депутатът.

Отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса не е редакция, а отпадане на същинска част, поясни той.

„Синята коалиция“ потвърди позицията си, че  е против референдума за АЕЦ „Белене”.

За 117 години ще се откупи инвестицията в АЕЦ „Белене”, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, като се позова на доклад на независимия консултант HSBC.

„С колко се каните да повишите цената на тока, за да се откупи инвестицията от над 10 милиарда евро?”, попита Командира.  

„Не бива гражданската инициатива за референдум да бъде яхвана по такъв груб начин от която и да е партия или от самостоятелни политически единици“, защити управляващите председателят на правната комисия Искра Фидосова.

„Върховенството на гражданите, на Конституцията и на закона е над всичко. Референдумът трябва да се проведе с въпрос, който е ясен и кратък”, заяви Фидосова.

Депутатката илюстрира противоречието в зададения от Коалиция за България въпрос за референдума със следното сравнение: „Искате ли да си построите къща на Малдивите, г-н Стоилов? Вероятно ще отговорите - да, но ако ви кажем за 10 млн. лв., вие ще се откажете”.

Г-н Стоилов, спрете да манипулирате българските граждани, призова Фидосова, което предизвика бурен смях в лявата част на залата.

Депутатката от ГЕРБ заяви, че БСП никога не са имали истинско желание да се проведе референдумът.

„Не се опитвайте да вмените на нас вина за това, което се случва. ПГ на ГЕРБ иска да се проведе референдум, няма да допуснем да се скриете и да не се проведе референдум по зададен въпрос така, както позволява законът. Не се страхуваме“, отсече Фидосова.

„Има ли разлика между двете изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени”. Разбира се, че има разлика“, репликира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него поведението на управляващите издава страх, арогантност и шизофренно поведение.

„Признаваме една грешка - не можехме да предположим, че България ще бъде управлявана от правителство, което ще загърби националния интерес, и ще хвърли на вятъра гигантски суми, без да търси реализацията на най-изгодния енергиен проект за България”, заяви Станишев. 

Според него се очертава ясно противопоставяне между една власт и един народ.

В крайна сметка 106 депутати решиха да се произведе референдум за изграждане на ядрена централа у нас с въпрос "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?". Против бяха седем, без нито един въздържал се. В гласуването не участваха "Коалиция за България" и ДПС.

98 депутати от ГЕРБ подкрепиха така формулирания въпрос, от "Атака" петима бяха против, а от Синята коалиция един не подкрепи решението. Осем независими депутати бяха "за", един - против.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

287

панчо

преди 11 години

не ти се яде сирене или сирене не ти се яде.просто не знам

286

God

преди 11 години

До румен221: Ами ядрена енергетика може да се развива и на площадката на АЕЦ-Козлодуй като се изгради нов блок. Не е необходимо да се строи нова централа. И президента е прав като попита какво ще стане ако на референдума хората кажат, че искат да има АЕЦ-Белене, а държавата няма пари да я построи? Трябва ли да я построим на всяка цена и тези, които са гласували "ЗА" ще платят ли всяка цена на тока? Който твърди, че с АЕЦ-Белене ще имаме по-евтин ток просто лъже хората.

285

Анонимен

преди 11 години

Осъзнайте се! Ядрените централи са основна причина за бума на раковите заболявания последните 50 години.Без значение кой или къде иска нови реактори - твърдо НЕ

fallback