Снимка: архив, Булфото

ПГ на ГЕРБ предлага на Министерството на финансите да бъдат отпуснати 30 млн. лв. допълнително, предимно на общините, за изграждане на ясли и детски градини, съобщи в парламента заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова  от ГЕРБ.

Решението идва след вчерашните протести на майките, на които те поискаха помощите за отглеждане на дете на възраст между една и две години от следващата година да бъдат 310 лв. вместо 240 лв., както и по-високи детски надбавки.

Още по темата
„Така е по-справедливо и по този начин, вместо да даваме пасивно пари за обезщетения за гледане на дете, ще решим трайно проблема с недостига на места в детските градини“, заяви Ангелова.

Тя изчисли, че ако трябва да се увеличи обезщетението за гледане на дете от 240 на 270 лева, за около 42 000 майки ще са необходими около 15 милиона лева”.

„Ние ще настояваме пред Министерство на финансите да бъдат отпуснати двойно повече пари – 30 милиона лева, с които да се реши проблемът не само на настоящите, но и на бъдещите майки”, заяви Светлана Ангелова.

По-рано днес социалният министър Тотю Младенов беше категоричен, че няма средства в бюджета за повишаване на детските надбавки.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase