Десислава Атанасова. Снимка: архив Булфото

Дълговете на общинските и държавни болници в страната възлизат на 340 милиона лева. Най-голямото им задължения е към фармацевтичните компании, обясни здравният министър Десислава Атанасова.

На среща с фармацевтичните компании в Пловдив стана ясно, че те не искат да участват в търговете за лекарства, които провеждат болниците. По тази причина здравният министър обяви, че се търси вариант за излизане от ситуацията.
В последно време има проблеми с търговете и здравното министерство се опитва да намери решение.

Атанасова повдигна и темата за увеличението на заплатите в сферата на здравеопазването. По нейни думи тя е настоявала да се отпуснат повече пари, но от финансовото министерство са намерели средства за вдигане на доходите на медиците с 16%.

„Съзнавам, че това увеличение не е голямо, но това са възможностите на държавата, няма да постигнат по-голямо  увеличение с колективно подаване на оставки или други заплашителни действия”, каза още здравният министър.

Тя призова напусналите медици от кръвопреливния център в Стара Загора, които колективно подадоха молби за напускане заради ниските си заплати, да се върнат на работа.
Мисля, че съм първият здравен министър, който от 5-6 години насам прави увеличение на заплатите в здравеопазването”, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

По-късно през деня министър Атанасова посети град Девин, за да се опита да реши проблема със затворената вече повече от година общинска болница в града, която обслужва население от 40 хиляди души.

От здравното министерство предлагат болницата да се преструктурира в медицински център, но от лечебното заведение се притесняват, че по този начин ще разполагат с 10 легла, а пациентите ще трябва да бъдат изписвани след 48 часа.

„Не може държавата да налива пари в общинска болница, вариантът е да се открие филиал на смолянската болница и да се отворят неврология, вътрешно и детско отделение.”, смята Атанасова.

Десислава Атанасова съобщи, че състоянието на транспортният министър след вчерашната катастрофа е стабилно, но той ще остане в болница за лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase