Атомна ли е, ядрена ли е централата, чудят се депутати. Снимка: архив Булфото

В обиди на професионална и лично основа прерасна дебатът за референдума между депутата от БСП Мая Манолова и депутата от ГЕРБ Станислав Иванов в БНТ. По време на спора за въпроса за допитването за АЕЦ "Белене" се чуха квалификации за професионалните качества и умствените възможности на опозиция и управляващи.

Спорът за формулировката на въпроса започна още вчера в Народното събрание. “Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа“ иска да пита мнозинството.

Опозицията пък държи на първоначалната формулировка: “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на нова мощност на площадка „Белене“.

Още по темата

Спорът около конституционността на въпроса прерасна в дрязги на тема езикова култура. Мая Манолова обвини колегата си от ГЕРБ  Станислав Иванов, че мнозинството се опитва да обърка гражданите със смяната на въпроса, заради уплахата им, че ще се проведе вот без тяхната благословия.

Иванов от своя страна обясни, че управляващите искат референдум, но с по-общ въпрос.

Въпросът според нас трябва да бъде много по-общ, за да може да получи ясен отговор. Защото при така зададен въпроса може в нас да възникне вторичен въпрос, например: "Добре, аз съм за развитие на ядрената енергетика в България, но съм против "Белене", обясни Иванов.

"Ако ГЕРБ искат да махнат АЕЦ “Белене“ от формулировката, това обезсмисля референдума. Повече от 2/3 от гражданите искат да се развива енергетиката. Референдумите не са социологическо проучване, въпросът трябва да е конкретен, за да може да се използва", контрира Манолова.

Депутатът от управляващите обясни на Манолова, че ГЕРБ в момента се опитва да помогне на левицата да бъде вотът валиден. По думите на Иванов юристите на БСП са допуснали фрапантни грешки.

Критиките на народния представител от мнозинството варираха от спора за “ядрена и атомна“ до цената на проекта “Белене“ и дори предположението, че площадката може да се окаже сеизмична зона.

"Не мога да си представя, че юридическите корифеи от БСП са допуснали такива грешки", обясни Иванов.

Манолова пък от своя страна го нападна, че изявленията му обиждат всички български граждани. Тя контрира, че въпросът е подготвян от инициативен комитет, в който са участвали енергийни светила.

“Депутатите от ГЕРБ ли са най-умни в държавата? Това е виц“, ядоса се устатата депутатка.

Иванов от своя страна защити тезата си, че ако въпросът бъде по-общ, може да започне проедура по изграждане на ядрена централа някъде другаде, а не на площадка “Белене“.

Представителят на мнозинството обясни, че по закон решението от референдума трябва да се приведе в действие три месеца след провеждането на допитването. Иванов обясни, че така ще може да се стартира обсъждане на темата за нова площадка.

Манолова веднага контрира, че проектът “Белене“ вече е започнал и първите два реактори са можели да заработят до две години, ако ГЕРБ е работел по проекта.

ГЕРБ няма да я има, ядрената енергетика ще я има, вбеси се Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase