Менда Стоянова. Снимка: Bulphoto

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри внесения от правителството законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност. Против законопроекта като цяло се обявиха представителите на опозицията.

Основно дебатите преди гласуването се въртяха около планирания данък върху доходите от лихви на влоговете на физическите лица.

За Румен Овчаров от „Коалиция за България“ сметката, която финансовият министър представи, няма да излезе, тъй като лихвите отдавна не са 4% и в крайна сметка заложените 120 млн. лева няма да бъдат събрани. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обаче обясни, че разчетите са направени на базата на данните на Българската народна банка (БНБ) за лихвите върху депозитите през първото полугодие на 2012 година.

Предложения имаше и за въвеждане на праг при облагането на доходите от лихви. Независимият депутат Дарин Матов предложи той да бъде 5 хил. лева.

ГЕРБ обаче е категорично против тази мярка. Данъкът е пропорционален, каквото е облагането на всички останали доходи, обясни Горанов. "Ако се въведе праг, ще трябва да възприемем и прогресивно подоходно облагане на всички останали доходи, а това е цялостна данъчна реформа".

От „Коалиция за България“ обаче изтъкнаха, че реално с приемането на закона за промяна на Закона за данъка върху добавената стойност се променят редица други данъчни закони. Според Румен Овчаров това се прави, за да няма дебат по темата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че по силата на Закона за облагането на доходите на физическите лица хората, които подават данъчни декларации, ще трябва да вписват и доходите си от лихви в графите. „Няма да има нарушение на банковата тайна, защото ще се записват сумарно, няма да е ясно какъв е процентът, нито какъв е периодът, при който са получени доходите“, категорична беше тя.

Пред Investor.bg Стоянова добави, че ще бъдат облагани и доходите от лихви върху детските влогове. „Децата също са данъчнооблагаеми лица. Ако имат доходи от наем на жилище, например, те също се вписват в данъчна декларация и се облагат“, допълни тя.

Изключение от облагането ще бъдат само разплащателните сметки, поясни Стоянова.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase