Снимка: БТА
fallback

Броени дни, след като стана ясно, че има предложение за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите, премиерът Бойко Борисов заяви, че е съгласен с него.

„От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка“, заяви премиерът при днешното си посещение в Шумен. 

Oще по темата

„Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък 10 %, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава“, казва още премиерът.

„След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания“, добавя Борисов.

По думите му на практика от тази налог върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката. Тези пари щели да отидат директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите „при 10 % плосък данък, при най-ниските данъци, при 15 % контрабанда, може би най-ниското ниво в Европа“.

Премиерът посочи още, че в цяла Европа има такъв данък. „Паралелно с това вдигаме и доходите – и минималната работна заплата, и пенсиите“, каза той и допълни, че от първия ден, когато управляващите са дошли на власт, са вдигнали пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1143

Анонимен

преди 11 години

Абе аз не съм от най умните ама все си мисля ,че парите на богатите са извън България.Това ще стане 1 към 1 като данък КОЛИБА.

1142

БКП-ГЕРБ

преди 11 години

Вземат от всички и дават на богатите!

1141

Anonymous

преди 11 години

Аман от тоя... то не беше сирак горкият, гонен, онеправдан, сам се издигнал от нищото... сега като някакъв Робин Худ се изживява. Чакам скоро да се самопровъзгласи за божи наместник на земята и нов месия... Като е такъв поддръжник на социалната справедливост и иска да взима от богатите, та да дава на бедните, що не си дари неговото имущество и да вземе на неговите министри апартаментите (по 6-7 дето са взе от спестявания) и милионите... За пълни *** ни мислят явно...

fallback