Дянков твърд за данъка, Борисов засега не коментира. Снимка: архив, Impact Press Group

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има, заяви пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че държи на него, а идеята била дошла от парламента.

След направен анализ вицепремиерът останал изненадан, че в България няма такъв данък.

Дянков отбеляза, че докато е бил в САЩ, там е плащал подобен налог.

„Всички останали 26 страни от ЕС имат данък върху лихвите. Защо? По една проста причина. Данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала. В България на каквато и работна заплата да работиш, минимална работна заплата, висока работна заплата, се облага трудът задължително за всички. В капитала обаче има някои изключения. Това в най-голямото изключение. Един вид, ако си рентиер, ако държиш пари в банка, те работят за теб, създават повече пари, това не се облага“, коментира Дянков.

По думите му това имало два проблема. Първият е социалната справедливост.

Още по темата
„Защо, ако работиш на минимална работна заплата например, са решили още 2006-2007 година хората на Станишев, че това се облага. А, ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо“, аргументира се финансовият министър.

Той обясни, че данъкът върху лихвите по депозити до хиляда лева е доста нисък.

„Ако имаш 1000 лв. на депозит, на месец от този данък ще плащаш 0,30 лв. или около 4 лв. на година. Данъкът е доста нисък за тези нива. Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година, но така и трябва, защото сега, пак казвам, богатите хора, тези, които държат пари и тук, и другото, което дразни една част от богатите хора, може би и в парламента, че по този начин ние се включваме в европейската банкова система. И ще налагаме този данък върху лихвите“, каза още Дянков.

Данъчните служби и в Германия, и в Швейцария, и в Лондон „ще събират за нас този данък върху лихвите и ще ни го пращат“, обясни вицепремиерът.

„Така че може би една част от говоренето е точно от хора, които си държат парите в Швейцария или в Лондон, или във Виена, и сега по този начин те вече ще трябва да плащат данъка“, смята Симеон Дянков.

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да преподписват контракта. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

Той допълни, че днес всички данъчни и бюджетни закони влизат в парламента и "всички ще видят, че са направени такива текстове, че да не може данъкът да се избягва".

Коментирайки Бюджет 2013 Дянков, заяви, че не е готов да даде повече пари на здравеопазването, тъй като според него е необходимо там да има повече реформи.

„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние ще им дадем повече пари. Големите реформи се правят в началото на мандата, но има някои малки стъпки, които могат и да се направят сега. Например малките общински болници в труднодостъпни региони – те не си изпълняват бюджетите”, обясни министър Дянков и допълни, че голяма част от здравните услуги, които предлагат, могат да минат към големите държавни болници в по-големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase