Снимка: архив, Reuters

“Ако еврофондовете продължат да се усвояват по начина, по който се усвояват в момента, България ще загуби 1,5 млрд.лв. още в края на 2013 година. Това ще се окаже пагубно за бюджета и за икономиката на страната, както и ще направи твърде проблематично постигането на растеж, чрез който да се излезе от кризата”.

Това каза Иван Стамболов, член на Националния съвет на Движение “България на гражданите” на Меглена Кунева. Стамболов даде пресконференция заедно с експертите по управление на еврофондове Красимир Попов и Тодор Янкулов.
 
По думите на Попов основна причина за проблемите с еврофондовете е темпът на усвояване, който е два пъти по-нисък от необходимия.

За следващата година страната трябва да усвои толкова средства, колкото е усвоила за шест години, което ще е много трудно. Той посочи, че по оценка на Европейската комисия догодина страната ще загуби 350 млн.евро само от Програмата за развитие на селските райони.

Красимир Попов заяви, че българската държава не използва еврофондовете, за да подобри стандарта на живот в страната, а само за да строи инфрастуктура. По думите му е пропусната възможността да се направят ключови реформи в сферата на здравеопазването и образованието. “Не е възможно при налични 800 млн. лв за образование 40% от учениците на 15 г. да са неграмотни”, коментира той.
 
От движението обявиха, че са обезпокоени от лошите перспективи за приключване на първия програмен период на еврофинансиране (2007-2013) и липсата на дебат за следващия (2014-2020).  Затова в деловодството на Министерския съвет ще внесат няколко въпроса, на които обществото трябва да получи отговори.

Сред тях са какво прави правителството, за да преодолее риска от изгубването на стотици милиони от еврофондовете, защо инвестициите от еврофондовете не са обърнали тенденцията за обедняване на хората в България и колко от над двата милиарда лева за конкурентоспособност, до които българският бизнес имаше право на достъп в разгара на кризата, са достигнали реално до българските предприятия.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase