Снимка: архив, Reuters
fallback

До края на деня депутати от ГЕРБ ще внесат в деловодството на парламента предложение, с което подкрепят провеждането на преговори за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката в „Белене”.

Проекторешението, което беше раздадено на медиите, вече е подписано от председателя на парламента Цецка Цачева и от депутатите на ГЕРБ, които членуват в икономическата комисия на парламента.

Диан Червенкондев, който е един от вносителите на предложението, обясни, че с него не се отменя решението на парламента от 28 март, с което спряха строителството на АЕЦ „Белене”.

Проектът на ГЕРБ вече е изпратен и до другите парламентарни групи и при желание и те могат да се подпишат под него, обясни депутатът.

В препоръките, които депутатите правят към Министерския съвет, се разглежда възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадката на „Белене” при определени условия.

Oще по темата
Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна. Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между Националната електрическа компания, Атомстройекспрот, като се предлага да се поемат всички настоящи и бъдещи плащания и претенции към НЕК, в това число арбитражни производства.

Сред предложените от депутатите на ГЕРБ условия фигурира и гаранция в размер на 200 млн. евро, която потенциалният инвеститор трябва да преведе в полза на НЕК.

Страната ни задължава инвеститора да носи отговорност за ядрена вреда, управлението на отработеното ядрено гориво.

В друга от точките на проекта се предвижда държавата да няма ангажимент да изкупува произвежданата от централата електрическа енергия. Но трябва и да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитала на АЕЦ „Белене” по номинална стойност.

Червенкондев обясни, че министърът на икономиката и енергетиката ще бъде задължен да информира всеки месец Народното събрание за проявен интерес от страна на потенциални инвеститори и хода на преговорите с тях.

От десницата и левицата заявиха, че няма да подкрепят предложения проект на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че днес е разговарял с министъра на икономиката Делян Добрев.

Костов е препоръчал на Добрев българското правителство да поиска официално становище от Американския департамент по енергетика за инвеститора Глобъл пауър консорциум. От министъра на енергетиката той получил уверение, че кандидатът ще бъде проверен.

„Защото информацията, която ние имаме е, че това е най-меко казано съмнителен или измамен инвеститор. Нашата информация ни кара дълбоко да се съмняваме в качествата на този инвеститор”, обясни пред медиите в парламента Костов.

Той допълни, че в никакъв случай не става въпрос за стратегически инвеститори и сините настояват това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от правителството или Народното събрание.

Според Костов, което и да било проекторешение на парламента за „Белене”, по същество ще означава ревизия на предишното решение на правителството и парламента за спиране на строежа на АЕЦ „Белене”.

„Това унищожава българската държавност в очите на всички останали сериозни страни от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател”, допълни Костов.

 „Това е непредсказуема страна и с така държава не може да се водят сериозни междудържавни отношения. Вижте, никоя сериозна страна не води преговори с неидентифицирани летящи субекти. Никоя сериозна страна не залага авторитета си да прави подобно нещо. Каквито и да е условия да се поставят на такива субекти, е абсолютна щета за авторитета на страната, правителството и Народното събрание”, завърши позицията си Иван Костов.

От левицата определиха вчерашното изслушване на потенциалния кандидат по проекта „Белене” като кризисен PR.

„Това, което се случи, е абсолютен кризисен PR на Бойко Борисов и на ГЕРБ”, коментира Румен Овчаров.

„Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 000 подписа по темата „Белене”, темата енергетика и „Белене” ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори”, допълни той.

От името на БСП Овчаров обяви, че няма да подкрепят проекторешението на ГЕРБ.

„Ще внесем собствено решение, което ще бъде по-близко до конституционните правомощия на Народното събрание. Просто ще поискаме отмяна на предишното решение на НС, с което беше спрян проектът „Белене”, обясни Овчаров. Червените не се отказват и от идеята си за референдум.      
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

EU citizen

преди 11 години

това е стратегически, военно значим ако щеш проект--------------------- A, сетихте се най-после! Е, затова трябва да е поне в ръцете на съюзници, а не в ръцете на руснаците, с които след 3-4 години ще воюваме.

154

RCI

преди 11 години

Г-н Петров, освен всичките зависимости и рискове за които трошим клавиатури от години и никой не ни обръща внимание, има още един.Европа изсипва милиарди всяка година под различни форми тук.Пари на еврпейския данакоплатец.Вярно,че са целеви,но вътрешното разпределение на бюджета си е наша работа.В един момент гражданите на ЕС ще кажат `стига`,ние даваме пари на Българите защото са бедни,а те подаръци правят на Кремъл.Тогава какво ще правим?

153

П.Петров

преди 11 години

Интересно е, че по една нелепа случайност Сам Реди твърди, че е работил в енегетиката в Чикаго последните 29 години, също като кръстника Мурат Балагула.Руската мафия е издънка на КГБ, също както нашата е издънка на ДС. И другарят Путин и другарят Борисов са тясно свързани с двете организации в частта им, която легализира мафията, като превзема държавата. Птимерно *** Холдинг купиха българската част на ЕОН, знаем колко близки са *** и ГЕРБ.

fallback