Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Рап скандал се развихри в Народното събрание. Оказа се, че депутатите са запознати добре с текстовете на известни рап парчета, станали популярни в интернет през последните седмици.

Пред депутатите в пленарната зала лидерът на БПС Сергей Станишев изрази възмущение от факта, че в прокуратурата е образувано дело срещу рапъра Мишо Шамара, а колегата му Серафим Мартинов-Сарафа е извикан  днес на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено".

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще  бъде наред!", цитира част от текста Станишев.

„От Националното следствие са потвърдили, че има производство срещу Мишо Шамара за обругаване на националния герб и националната знаме”, изрази публично възмущението си соцлидерът.

Стана ясно, че досъдебното производство е по чл. 108 от Наказателния кодекс, което предвижа глоба до 3 хиляди лева или лишаване от свобода до 2 години, за всеки, който опетни герба, националното знаме или химна.

Станишев обясни, че преди дни е критикувал модела на управление на ГЕРБ. „Искам да ви кажа, че тук вече се оляхте”, продължи лидерът на социалистите.

„Вижда се в каква среда на полицейщина, сплашване и абсурди ще живеем през следващите 10 месеца”, коментира още лидерът на БСП. И иронично предложи промени в Конституцията, които да доведат нещата в държавата до техния логичен завършек.

Още по темата
„Възстановява се чл. 1 от Конституцията, който гласи водеща и ръководна сила в държавата е Политическа партия ГЕРБ. Член 2 : названието на страната се изписва „Република БББългария”, за да се знае чия е. Член 3 : пожизнен министър-председател и ръководител на ръководната сила е г-н Бойко Борисов. Герб на държавата е горд лъв с превит кръст и склонена глава. В дясната си лапа е с бухалка, в зъбите си здраво стиска сноп гербери, а главата на лъва е увенчана с полицейска фуражка”, продължи с предложенията Станишев.

При тези си думи Станишев беше репликиран от председателстващия заседанието Анастас Анастасов.  Той му направи забележка, че прекалява. „Усещате ли, че прекалявате, г-н Станишев?” „Не, господин председател”, отговори му Станишев.

„Бихте ли цитирали останалата част от песента на Мишо Шамара?”, подкани го Анастасов, като обясни, че там са използвани обидни сравнения за цветовете на националното знаме,

Станишев обаче продължи да чете предложенията за промени, като иронизираше ролята на ГЕРБ в ръководенето на държавата. „Държавната и общинска собственост са защитени до поискване от представители на ГЕРБ”, допълни лидерът на БСП.

Последва нова заплаха - „Ще ви отнема думата”, закани се Анастасов. „Чета декларация от името на парламентарна група”, обясни Станишев. Накрая той посочи, че думите му могат да звучат провокативно, но призова депутатите да се замислят в каква държава живеят днес.

„Тъй като аз споделям и се присъединявам към думите „Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба”, очаквам МВР, следствието и прокуратурата да се самосезират и да предприемат незабавно действия срещу мен”, допълни на финала Сергей Станишев.

„Хора, свестете се, спрете това безумие, защото е ясно, че се изпълнява политическа поръчка на управляващите. Демокрацията е под заплаха”, завърши тезата си Станишев.

Управляващите обаче не му останаха длъжни.„Г-н Станишев, чувствам се неудобно, за да избегна възможността за манипулация на народните представители и на всички български граждани, бихте ли дошли за да цитирате останалата част от песента на Мишо Шамара?”, попита Анастас Анастасов. „Няма нищо общо ли? Да сравняваш българския флаг с определена функция на женския организъм на всеки лунен месец? И ние четем новини, какво си мислите”, завърши с коментара си по адрес на Станишев и на въпросната песен Анастасов.

Изявление от името на групата на ГЕРБ направи и Димитър Лазаров. „Такава гавра с Конституцията не знам досега да се е случвала, и то от представител на една политическа партия, която иска да излъчи президент на Партията на европейските социалисти”, обърна се към Станишев Димитър Лазаров.

От ГЕРБ призоваха Станишев да прочете текста докрай и в събота, когато в Брюксел се избира президентът на ПЕС, да я представи заедно с изпълнителя. Да прочете за бялото, да прочете за зеленото, за червеното, дори предлагаме в събота да вземе рапъра, ние ще му осигурим преводач, в Брюксел да изпеят заедно тази песен, предложи пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той категорично заяви, че нито парламентарната група, нито партия  ГЕРБ са подавали сигнал срещу даден творец или са обръщали внимание какво той пише.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase