Румен Овчаров. Снимка: архив Булфото
fallback

ГЕРБ се уплашиха, че губят обществения диалог за АЕЦ “Белене“ и затова разиграха тази сценка, заяви депутатът от БСП Румен Овчаров, който е бивш министър на енергетиката и един от най-ревностните защитници на проекта часове след като стана ясно, че американска компания има интерес да инвестира в него.

По думите на Овчаров управляващите се опитват да обезсмислят референдума за атомната централа. В края на юли левицата внесе в народното събрание над 700 000 подписа в подкрепа на национално допитване по темата. Според ексминистъра обаче мнозинството всъщност е доказало правотата на левицата.

Oще по темата

По негови думи правителството е показало, че всъщност проектът е икономически изгоден, както е твърдяла левицата, второ, че има пазар за електроенерия, и трето – финансиране за проекта има.

След като през март стана ясно, че България няма да финансира строежа на атомната централа, правителството обясни, че в момента няма инвеститор, който да иска да инвестира без държавни гаранции.

Овчаров определи днешните събития на енергийната комисия, пред която министърът на икономиката, енергетиката и туризма представи инвеститорите, като “лека сценка, едно лековато сценарийче“.  Според него мнозинството е решило да представи вече известни неща, които обаче не са били готови за анонсиране.

“Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат: „Браво”, а другите - „Ама, чакайте, на какво „браво”? ”, коментира депутатът.

Той изрази притеснения от факта, че АЕЦ “Белене“ ще се строи само от чужд инвеститор. По негови думи така ние поемаме всички рискове от строежа, а всички плюсове заминават зад граница. Овчаров обясни, че е възможно американският инвеститор да вкара работна ръка отвън и така да се открият работни места за българите.

Бившият енергиен министър обясни още, че с влизането на изцяло частен инвеститор България става само площадка, а проектът няма да може да се използва, за да се поддържа ниска цена на тока както при АЕЦ “Козлодуй“, където половината електроенергия се продава на  регулируемия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Този Р.Овч.

преди 11 години

Веднъж го взех за *** този. В градската градина минавам, той ми се юди от една пейка.Приближих се за да му извъртя един шамар, а то се оказа, че ме кани да се подпиша за РЕФЕРЕНДУМА за Белене.Размина се с шамара, ама сега съжалявам, че не му го шибнах -- щях да се оправдая, че съм го взел за *** които ми прави предложение.

108

Този защо е тук

преди 11 години

Този не трябваше ли да е в затвора, заедно с Вальо топлото.Да не са го пуснали в отпуск от затвора, мръсните комунисти от съдебната система!

107

Сокол

преди 11 години

На Р.Овч. му трепери под лъжичката, че му измъкват златната кокошка, откъдето окраде милиарди:)Радвай се, че не си в затвора все още или не са те гръмнали другарите от Москва, ***!

fallback