Снимка: архив, БТА
fallback

След Борисов и президентът Росен Плевнелиев реабилитира комунистическата диктатура на Тодор Живков.

Това е позицията на ДСБ по повод думите на държавния глава пред “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда“.

Тъмносините са изпратили писмо да Росен Плевнелиев, в което настояват президентът публично  да ревизира позицията си „като фактически несъстоятелна и политически вредна за пазарната демокрация в България", след като обстойно проучи фактите.

„Надяваме се неволно, но след премиера Борисов реабилитирате комунистическата диктатурата на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 млрд. евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим“, пишат в писмото си тъмносините до държавния глава.

Oще по темата
В икономическите си аргументи те уточняват, че в над 95 на сто от случаите приватизационните сделки са за акциите на държавата, а не за активите на предприятията. Не съществува нито един анализ, който да доказва, че акциите на силно губещи държавни фирми струват "претендираните 30 млрд.евро", категорични са от ДСБ.

Според тъмносините най-голямата, съществена политическа промяна през прехода била именно приватизацията.

„Страната ни беше изведена от тази пълна разруха от ОДС чрез най-мащабните реформи в новата история на България. Централна роля в тези реформи беше именно касовата приватизация, благодарение на която България беше призната за страна с пазарна икономика.

Без тези реформи, стабилизирането на българския лев, оздравяването на цялата финансова и икономическа система на страната, както и присъединяването ни към ЕС и НАТО, бе невъзможно“, отсичат тъмносините в писмото си до президента.

„Президентът Росен Плевнелиев се мъчи да бъде втори глас  след Бойко Борисов с опита си да кокетира с левия избирател“, коментира Димитър Бъчваров.

Според тъмносините с изказването си пред изданието Росен Плевнелиев е заел политическа позиция - да реабилитира "мракобесния режим с мита за завещани от комунизма 30 млрд.евро".

Тази теза беше основна в предизборната кампания на БСП през 2001 г., напомни Димитър Бъчваров. По думите му тя поставяла под заплаха пазарната приватизация у нас, както и изработването под егидата на държавния глава на доктрината "България 2020"

„Необяснимо е Плевнелиев, който е зрял, да възкресява с лека ръка митове, да окуражава най-ретроградните
фактори и носталгията по комунистическия режи“, добави Бъчваров.

От ДСБ категорично заявиха, че и поради тази причина няма да се коалират на предстоящите избори с ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

simeon234

преди 11 години

Ами така е,господа демократи,десни политици и останалите,много го подценихме ББ.Той кокетира и с десни и с леви за да е на власт без Вас!

106

Цецо

преди 11 години

Кукленият театър, наречен "Българска демокрация", започнал след 1989г. продължава и досега, като главните кукли винаги са били избирани и представяни от главния кукловод - червената олигархия. Независимо как ги е оцветил, те винаги са играли една пиеса - "Ограбването на една държава". Навсякъде по света властващите се опитват да грабят, но навсякъде имат корективи, които не им позволяват да съсипят държавите си, докато при нас корективи няма, всеки властник граби като за последно.........

105

работещ

преди 11 години

До "до 139": Изобщо не ти е ясно, какво е "стабилно икономическо положение". Като е било толкова стабилно, защо рухна с трясък и ни засипа? А "национално отговорен" Живков НИКОГА НЕ Е БИЛ, той беше хитър съветски слуга, българите го интересуваха само като покорна рая, родата му, протежетата и гавазите му РАЗРУШИХА икономиката и морала на българите, отучиха *** от работа и учение, а за капак "възродителният" им процес даде на турците козове против българите, които те използват и до днес.

fallback