Снимка: архив, Булфото

По-високи заплати срещу орязване на привилегиите в сферата на сигурността, предлага министърът на финансите Симеон Дянков.  Конкретният размер на увеличенията и отстъпките, които вицепремиерът очаква от военните и полицаите, вече се обсъждат, съобщи Нова телевизия.

Предложението към вътрешния министър Цветан Цветанов е заплатите на неговите служители да се увеличат с 11,7%.
 
Срещу това полицаите ще трябва да се откажат от повечето дни платен отпуск, които имат в сравнение с останалите държавни служители.
 
Също така ще се намалят и обезщетенията им при пенсиониране. Ако с тези условия се съгласят и работещите в ДАНС, техните месечни възнаграждения ще се увеличат с 12%.
 
Предложението на Симеон Дянков към военните е срещу отказа от така наречените привилегии да увеличи заплатите им с 5,8%.
 
Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов се опита с обръщение до полицейския синдикат да спре планираните за уикенда протести.

От него стана ясно, че ръководството на МВР е започнало преговори с Министерството на финансите за поставените от полицейските синдикати финансови въпроси.

Цветанов заявява, че се отнася с уважение към правото на протестни действия на полицаите и го оценява като израз на гражданска зрялост.

Той обаче добавя, че служителите на МВР и обществото могат да оценят безпристрастно професионалното и финансово състояние на ведомството във времена на тежка икономическа криза.

"Протестните действия влияят негативно върху общественото настроение и върху авторитета на МВР-служителите. Най-добрата форма за решаване на спорове е диалог във формата на социално партньорство и обективно отчитане на съпътстващите фактори", се казва в обръщението.

Министър Цветанов напомня, че през последната година порционът на служителите в МВР е увеличен със 100 процента. Увеличена е и добавката за работа в МВР с пет процента, с което се е увеличило основното възнаграждение на служителите, работещи по трудово правоотношение. За реализирането на тази политика чрез намиране на вътрешни резерви са осигурени 25 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase