Снимка: архив, Булфото
fallback

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на 5 години. Така хората, които изкарват хляба си с превоз на пътници и товари, ще сменят свидетелствата за управление на по-кратък период-  вместо на 10 години вече ще го правят на 5.

Решението беше одобрено от депутатите с промени в Закона за българските документи за самоличност. Промяната засяга водачите, които имат свидетелства за категория С и D, и влиза в сила от 19 януари 2013 г. година.

Управляващите обясниха, че промяната се налага заради синхронизиране на българското с европейското законодателство. Според опозицията това е поредният начин да се събират такси от хората.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков директно призова шофьорите, чиито свидетелства изтичат скоро, да сменят документа преди януари, защото така все ще ползват по-дългия срок на валидност на документа от 10 години.

„В режим на изпълнение сме на една европейска директива. Всички от парламентарните комисии бяха съгласни, когато промяната беше представена в комисиите. Не може да има отстъпление от дикрективата на ЕС”, обясни категоричността на управляващите Вучков.

Това обаче не спря критиките на опозицията. „Нали психологичните прегледи за шофьорите са на 5 години. Ами какъв е проблемът тогава да ги караме да си сменят книжките”, попита бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

„Стана порочна практика всичко в тежест на българските граждани да оправдаваме с европейски директиви”, допълни тезата независимият депутат Георги Терзийски. Според него това е нова тежест за българските граждани, които имат достатъчно лутане в лабиринта на чиновническата администрация.

„Това касае упражняване на професията. Това е един дребен ход за събиране на такси. Защото хората се чудят как да работят, а ние се чудим как да им пречим”, допълни още Терзийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Диман

преди 11 години

А няма ли, някаква възможност, да си ги сменяме на три месеца?!! *** с *** такива!!!

48

муспи

преди 11 години

Дянков препоръчва, за да няма недоволни, при увеличаването на заплатите да се удържат всеки месец шофьорски. Също и на пособията естествено, защото лукавия народец ще се крие зад безработицата. Ще кряснат от Париж - а ***! Това е дискриминация! Спокойно фашисти, *** карат без книжки, и коли имат безплатно! Те са най успялият етнос у нас, защото са умни. Как онея, другите ***, дето избягваме да им споменаваме името, държат всички банки в света? Ум от тях и разбиране от нас.

47

Тихомир Томов

преди 11 години

До Знаещ Не става дума за Евро , а за Еврейско законодателство . нали затова ходиха там да им кажат как да продължат с подигравките към нацията

fallback