Симеон Дянков Снимка: БТА
fallback

Искът на руската компания "Атомстройекспорт" от 1 милиард евро компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене" ще падне в Арбитражния съд, убеден е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. 

Искът е смешен, ще падне, каза Дянков в Русе.  В крайдунавския град той присъства на откриването на учебната година в училището по европейски езици и на тържеството за новата академична година на Русенския университет. 

"Предполагам, че този иск се прави по някакви политически причини. Подобни искове "Атомстройекспорт" е предявявал в минали години към други две държави. Тогава и двата иска са паднали. Убеден съм, че това ще се случи и при нас", категоричен беше вицепремиерът. 

"За разлика от повечето държави в Европа нашата икономика върви, макар и малко, нагоре. На фона на този бюджет никъде няма да имаме рестрикции. За образованието бюджетът ще се увеличи - за повишение на учителските заплати, ще има допълнителни пари и за университетите", каза Дянков и допълни, че ще има увеличение и в областите здравеопазване, екология и култура.

Oще по темата
Министърът посочи, че не се е отказал от преместването на Агенция "Митници" в Русе. Близо 60 души от централата вече са пренасочени по териториалните дирекции на агенцията, а в следващия месец-месец и половина ще има втора вълна. 

"Много е важно да има хора, които наистина са нужни в едно централно управление, а всички останали да минат по териториалните дирекции да работят като инспектори. След като свърши този процес, а това е въпрос на месец-месец и половина, след това започваме процеса и на преместване в Русе", заяви Дянков.

Министерството на финансите продължава да търси сграда, в която да бъде настанена Агенция „Митници", като засега има четири различни предложения.

Дянков посочи, че ИАРА ще се премести в Бургас след около месец, „Морска администрация“ пък отива във Варна.

Дянков опроверга председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени от април следващата година. Той бе категоричен, че това ще се случи още от януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

Данъкоплатец

преди 11 години

Дянков, аз не знам дали руснаците са ***, но за тебе нямам никакви съмнения. И когато ни осъдят, ти ли ще плащаш един милиард бе, кухар. Тогава и да те обесим пред парламента файда няма да има.

227

Анонимен

преди 11 години

ДА НЕ ТИ ПАДНЕ КУХАТА ТИКВА - ***!!!!!!

226

морски

преди 11 години

Дянков,колумбийски престъпнико,ти си смешен!

fallback