Меглена Кунева на брифинг във Враца. Снимка: БТА

България загуби от нерешителност и неумение да се вземе решение за АЕЦ Белене. Това заяви днес във Враца председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Според нея, БСП и ГЕРБ са се договорили за проекта.

“Ако имат желание, гръб, ако могат да правят истинска политика, да кажат всичко за проекта”, поиска тя и посочи, че гражданите нямат отговори кой ще строи, на каква цена, гарантирана ли е безопасността, има ли пазар за електроенергията.

“Премиерът имаше 3 години да направи този анализ, след това плати огромни пари за проекта, после сменя мнението си няколко пъти, така че никой нищо да не разбере. Нямат отговор на въпросите колко електроенергия трябва на страната и на какви пазари ще се продава”, отбеляза Кунева и добави, че “енергетиката може да бъде източник на черни каси и черно финансиране, ако политиците извият ръцете на енергетиците”.

Секретарят на партията Калин Томов допълни, че докато ГЕРБ и БСП си подхвърлят публично въпроса за АЕЦ “Белене“, икономиката на страната отива на скрап и даде за пример комбинатите “Кремиковци“, “Химко” - Враца и ОЦК-Кърджали.

По време на брифинга във Враца от ръководството на партията взеха отношение и по актуалната тема за строежите на магистрали.

По думите на Томов, 210 милиона евро са взети от път Е-79, в частта му за Северозападна България, и са пренасочени за магистрала „Тракия“.

Меглена Кунева допълни, че да мислиш къде по-бързо да построиш път, за да му прережеш лентата, не е държавническо отношение. И се зарече, че ако управлява няма да реже лентички.

Тя атакува правителството и по отношение на здравеопазването, образованието и ромската тема, които били напълно “изхвърлени” от ГЕРБ сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase