Курумбашев се ядоса на отхвърленото предложение. Снимка: архив Булфото

Парламентът отхвърли предложението на левицата Сметната палата да извърши одит на "Център за градска мобилност" ЕООД в София.

Според парламентарната комисия по бюджет и финанси средствата, с които оперира дружеството, не са в голям обем и със значително обществено значение, затова по-добре би било тази проверка да се извърши от звеното за вътрешен одит в Столична община.

Щом отказвате тази проверка, значи има нещо скрито покрито, обърна се депутатът от БСП Петър Курумбашев към ГЕРБ, след като предложението беше отхвърлено.

По негови думи “Центърът за градска мобилност винаги е бил касичка на управляващите. Според народния представител, когато фирмата се е казвала “Паркинги и гаражи“, парите са отивали в СДС, а в последните 7 години на субсидия там е ГЕРБ.

Той беше категоричен, че нито една корупционна практика в Столична община не е било прекратена. Червеният депутат настоя да се даде отчет на избирателите какво се случва със средствата на "Център за градска мобилност".

Курумбашев настоя да се обяснят причините за вдигането на цената за паркиране в “Синя зона“.

“Кой успя да изчисли тази цена – 150 лева за първа кола и 450 лева за втора“, попита депутатът.

Думите на Курумбашев бяха подкрепени от колегата му Михаил Миков. Според червения народен представител обществото ще приеме много по-лесно вдигането на таксите за паркиране в центъра на София, ако знае какво се случва с тези пари.

Според Миков през последните години се извършвало скрито субсидиране на други фирми от Столична община. Депутатът допълни, че трябва да стане ясно защо през последните години  Център за градска мобилност не е отделял средства за нови паркинги.

Той определи като “необосновано“ вдигането на цените за платено паркиране. Според Миков управляващите слагат чадър върху Столична община. По негови думи ГЕРБ се опитват да прикрият кражбите в СО.

Днес управляващите отказаха Сметната палата да извърши одит на тази общинска далавера, възмути се депутатът. По негови думи мнозинството демонстрира, че не желае обществото да види къде отиват средствата на тази общинска фирма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase