Димчо Михалевски. Снимка: архив Булфото

Политиката, която води България, е съсредоточена към повишаване на стандарта на живота в София и изоставане на по-малките райони, заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски. По думите му териториалното развитие на страната е сбъркано.

Той цитира презентация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в която според него се признава, че България се развива неправилно в регионален план и се отварят огромни пропасти между няколко по-големи града и цялата останала територия.

Михалевски даде за пример с показателя на "Евростат" за покупателна способност. По този показател повишаването на стандарта е концентрирано основно в София, посочи депутатът.

Според левицата управляващите от ГЕРБ "ще наливат пари" с предизборна цел в големите и богати общини.

Социалистите заподозряха още, че новата методика на финансовото министерство, с която оценява финансовото състояние на общините, е направена преднамерено и целенасочено. Целта била да се раздават средства предизборно и да се облагодетелстват предимно големите общини.

"Близките до властта ще живеят по един начин, а останалите – кучета ги яли",  възмути се Михалевски.

По негови думи не е работа на финансовото министерство да мери устойчивостта на общините, защото те не се нуждаят от рейтинги, а от ясно разработени правила за работа.

Михалевски настоя да бъдат разработени правила за стабилни финансови трансфери, за пълно финансиране на делегираните от държавата дейности, правила как общините да си покриват задълженията и да бъдат фактор за растеж в страната.

Не бива да се задълбочават контрастите между общините, категорична бе и Дора Янкова, която е бивш кмет на Смолян и член на изпълнителното бюро на БСП. Според нея сегашното управление създава пропасти между отделните общини, вместо да се търси балансирано развитие на страната.

Трябва да има еднакво отношение към гражданите, независимо от коя политическа сила е кметът на населеното място, категорична бе Янкова.

По думите й трябва да има партньорства между местната и централата власт, но и да се запази разделението между тях.

"Няма как един министър, включително и на финансите, да си издърпа всички правомощия и кметовете да стоят пред него като ученици", посочи тя.

"Правителството не направи абсолютно нищо за децентрализацията на общините", възмути се Димчо Михалевски.

По негови думи местните власти са порязани жестоко и са им иззети финансовите възможности, с които да решават проблемите на хората и да създават работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase