Попова отдаде почит на опълченците. Снимка: БТА

Гордеем се с нашата история и знаем, че историческото безсмъртие иска даване, а не вземане, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на честването на 135-тата годишнина от Шипченската епопея.

По нейни думи нашите деди са дали приноса си за нашата история, а ние днес пазим и почитаме направеното от тях.

"Но трябва отново да дадем, да допринесем и от наше име", допълни Попова.

Героичните епопеи в българската история са много - Априлската, Шипченската, Одринската, Добруджанската, Дойранската и паметта за героизма, проявен при тези събития, трябва да се пази и да се почита до днес, допълни тя.

Според вицепрезидента в националната ни история Шипченската епопея блести с особена магия. По нейни думи това може би се дължи и на увековечаването ъ от патриарха на българската литература Иван Вазов.

Връх Шипка е паметник на историческото безсмъртие и докато я има паметта и признателността , славата на подвига, извършен тук, ще се носи от век на век, каза още Маргарита Попова.

Повече от 2 хиляди души изкачиха днес старопланинския връх Шипка, където гореше вечен огън, а деветметров национален трибагреник се вееше на 22-метров пилон, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

По-рано днес с панихида в памет на героите, загинали в Шипченските боеве през август 1877 година, отслужена в Соколския манастир, започна тържественото отбелязване на 135-годишнината от Шипченската епопея.

След това два лъча - от местността Узана и от Соколския манастир, тръгнаха на туристически поход към историческия старопланински връх, за да се включат в националните тържества.

На връх Шипка габровски свещеници отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на българия руски, белоруски, украински, финландски, унгарски, румънски воини и български опълченци.

Гости на тържествата, наред с вицепрезидента, бяха народни представители, областни управители, военното аташе на Русия, генералният консул на Русия в България Владимир Климанов, кметове, ветерани от войните, наследници на опълченци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase