Дончев ще прекара известно време в Перник. Снимка: архив Булфото
fallback

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев ще бъде командирован за 2 месеца в Перник, за да следи как се решават проблемите с щетите от земетресението от 22 май.

Това съобщиха представители от инициативния комитет на жителите на града след среща с премиера Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, социалния министър Тотю Младенов и Дончев.

“Дончев ще бъде всеки ден в Перник следващите два месеца, за да започне да се случва нещо“, заявиха от комитета.

Oще по темата

Според тях има подадени над 8500 молби за обезщетения, 3600 от тях са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, разгледани са 288, а само по 63 са отпуснати реално средства.

Перничани се оплакаха и от състоянието на училищата, читалищата и други обществени сгради в града. По техни думи има 5 училища, в които изобщо не е ясно дали учениците ще могат да влязат на 15 септември.

Комитетът е основан, за да служи като “арбитър“ между властите, стана ясно след срещата. Подобен арбитър най-вероятно е необходим след споровете между кметицата на града Росица Янакиева и представителите на ГЕРБ в Общинския съвет на града.

Общинарката Милена Миланова  обвини Янакиева в злоупотреби с парите, отпуснати за помощи. От своя страна кметицата обяви, че държавната администрация не е отпуснала обещаните средства за обезщетения на пострадалите хора. Преди това Янакиева влезе в спор и с финансовия министър Симеон Дянков.

От инициативния комитет днес обвиниха властите в лоша координация и заявиха, че не искат нищо друго освен адекватни действия по случая.

Днес те имат среща и с представители на местната власт, на която ще присъства и Томислав Дончев.

Вицепремиерът Цветан Цветанов също е обещал да посети града като председател на междуведомствената комисия. Вътрешният министър е обещал на перничани да донесе точна справка за отпуснатите средства за Перник.

Министър Дончев е избран да отиде в “командировка“ в Перник, защото най-добре може да прецени по какви европрограми може да се отпуснат средства за града. Като бивш градоначалник на Габрово той има и поглед върху работата на местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

тошев и сие

преди 11 години

Френски сенатори: България и Румъния пропуснаха възможността да използват еврофондоветеБългария и Румъния имат най-ниските равнища на усвояване на европарите сред 27-те страни членки на ЕС

39

Kris Chuhov

преди 11 години

Егаси министъра дето го "командироват" за 2 месеца на... 20 минути от София. Ако толкова си няма работа в министерството, за какво е? И не може ли да пътува да наглежда ситуацията вместо и командировъчни да плащаме???

38

Анонимен

преди 11 години

ТАКА ПРАВЯТ ТЕ- ПАРИ САМО ЗА ТЯХ ИМА

fallback