Снимка: архив Булфото

Централната жп гара в Пловдив ще бъде дадена на концесия, реши днес кабинетът. Правителството открива процедура за предоставяне на концесия за строителство на обект „Централна железопътна гара Пловдив”.

Срокът на концесията е 35 години, а за този период инвеститорът ще трябва да вложи 10 204 430 лева без ДДС. За първите 4 години концесионерът ще трябва да направи инвестиции за  9 380 650 лв. без ДДС.

Задължението му ще бъде изграждането на автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, многофункционална обслужваща сграда, с магазини, колетно отделение, спедиция, пощенски услуги, обществени тоалетни, пералня със сушилня и гладачно отделение, офиси, транзитен хотел, търговски обекти и места за разполагане на рекламно-информационни елементи.

Концесионерът ще бъде определен в открита процедура. Според правителството  предоставянето на концесия за строителство на централната жп гара в Пловдив ще донесе допълнителни средства в държавния бюджет и ще създаде условия за обезпечаване в полза на държавата на дейностите по модернизация на гаровия район, за привличане на допълнителен трафик на пътници и откриване на нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase