Иван Костов и партията му взеха отношение по нашумелия процес. Снимка: Impact Press Group

ДСБ стана първата политическа сила у нас, която изрази позиция срещу присъдите на музикантките от групата Pussy Riot.

Днес те изпратиха писмо до посолството на Русия, адресирано до президента Владимир Путин.

Ето какво пише в позицията:

Г-н Президент, Възмутени сме от абсолютно несправедливите присъди над момичетата от Pussy Riot. Те са зле прикрита политическа репресия заради политическия им протест. Макар по необичаен начин и на смущаващо място те Ви показаха, впрочем както показват хиляди други руски граждани, че не желаят да ги управлявате. Това е свобода на изказа, която е изконно гражданско право.

Мотивирането на присъдите им като почит към Православието, като „хулиганство и предизвикване на религиозна омраза” не може да скрие Вашето срамно и дребнаво лично отмъщение. Присъдите се мъчат да всяват страх чрез погазване на основни граждански права. Убедени сме, че това е обречено на провал.

Последната политическа репресия увеличава пропастта между демократичните стандарти на живот, на хуманно и толерантно управление,  и руския феномен, все повече приличащ на „култа към личността на вожда“ от времето на комунизма. Не случайно заслужихте общо порицание и негодувание.

Като членове на българска демократична партия се отнасяме с уважение към християнските ценности и към гражданското право на свободно политическо действие на всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase