Бъчварова и Стоилов разкритикуваха остро Найденов. Снимка: БСП
fallback

Замразяването на цените на храните и масовите проверки в сектора влошиха ситуацията, заяви  председателят на Съвета към БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова.

Тя коментира мерките на правителството да се спре скокът на цените на стоките. Земеделският министър Мирослав Найденов договори с три вериги замразяване на цените на десет продукта за три месеца, а премиерът Бойко Борисов обеща масови проверки по веригата животновъди, изкупвачи, търговци.

Бъчварова определи мерките на правителството като "странни, неадекватни и изключително грешни".

По нейните думи схемата на правителството се върти в проверки-замразяване на храните-пак проверки, а цените продължават да се покачват.

Бъчварова отбеляза, че 90 процента от замразените цени са на животновъдни продукти, за които се предоставят субсидии, а в същото време се ощетяват земеделските производители с натиска за предлагане на продуктите на цени под себестойността им.

Замразяването на цените не е антикризисна мярка, а е мярка за задълбочаване на кризата в животновъдния сектор, категорична беше Бъчварова.

Тя обясни, че отвън идват вносни стоки със съмнителни качества, но техните цени не се пипат за разлика от тези на родното производство. До думите й проверките за “хипотетични източвания на ДДС“ са по-скоро начин да се стресира пазарът.

Левицата определи като “картел“ споразумението между трите хранителни вериги и министър Найденов за замразяване на цените.

БСП не одобрява и подхода на президента Росен Плевнелиев “да оставим пазара, той ще реши всички въпроси“.

Според заместник-председателя на партията Янаки Стоилов този подход няма доказан резултат.

Социалистите предлагат ефективно държавно регулиране в земеделския сектор. Червените ще настояват и за пакет от мерки, които да “тушират“ напрежението.

Сред тях са осигуряване на финансов ресурс за фуражи за земеделците и изтегляне на плащанията на  земеделските субсидии към 15 октомври. Министър Найденов вече каза, че ще се обмисля субсидиите да се дадат по-рано.

Левицата коментира, че очаква властите да ускорят разследването на терористичния атентат на летището в Бургас на 18 юли.

По думите на Янаки Стоилов отговорните органи трябва да предоставят  на българското общество информация за причините за атентата, за неговите извършители и организатори.

Левицата обаче доста учудващо одобри поведението на министър-председателя Бойко Борисов в Лондон и дори определи като “правилно и разбираемо“, че премиерът не се е ангажирал с позиция за извършителя на атентата в Бургас.

Стоилов все пак не пропусна да докачи премиера: „Препоръчваме на министър-председателя да не се занимава с намирането на собственици на футболни клубове заедно със свои депутати, тъй като това е вид търговска дейност”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 11 години

ЕЛАТЕ ДА ГИ РАЗМРАЗИТЕ,КАТО ВИДЕНОВ...ПОРЪЧАШ КАФЕ ЗА ПЕТ ЛЕВА И ДОКАТО ГОИЗПИЕШ,КАФЕТО ВЕЧЕ Е 8,38 ЛВ.ЗА ДА ОБЕРЕТЕ ВАЛУТКАТА НА ЧЕРНОРАБОТНИЦИТЕ,КОИТО РАБОТИХА ПО РУСИЯ И ИЗКАРАХА ПО НЯКОЕ ЕВРО...

102

Анонимен

преди 11 години

ЕДИНСТВЕНАТА ЗАСЛУГА НА ВАЩА БАНДИТСКОПАРТИЗАНСКА ПАРТИЯ Е,ЧЕ ПРЕДИЗВИКВАТЕБЕЗМЕРНА НЕОПИСУЕМА ЗАСЛУЖЕНА ОМРАЗА,КЪМ КРЕМЪЛСКИТЕ ЛИЦЕМЕРНИ САТРАПИ !!!...

101

Анонимен

преди 11 години

Да живеят славните-кауфланд,Пени,Лидл-щом са до мен страшно няма,а тия нека си говорят-те са се ошашавили окончателно..Да живеят промоциите-помагат ни да свържем всички краища със замразените си от години заплати!Прости им господи толкова могат-толкова правят!Дайте им власт и им гледайте сеиря!!!Абе ненаядени въшки,ами нали трябва да загладим брадата,че ако дойдете на власт,кого ще бръснете?!

fallback