Найденов и Фандъкова готвят ще търсят решение. Снимка: БТА

Ски сезон на Витоша ще има, успокоиха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите на министъра ще се направи всичко възможно, за да не останат софиянци без писти през зимата. Изявлението на Фандъкова и министъра идва в отговор на изказвания на представители на фирмата собственик на лифтовете на Витоша “Витоша ски“.

Досега дружеството стопанисваше пистите, но на пресконференция в понеделник те обявиха, че приетите промени в Закона за горите им пречат да ги наемат и тази година.

Още по темата

Ако трябва Държавното горско предприятие ще купи два ратрака, ще обучим екипи и пистите ще бъдат обработвани, анонсира идеята си Найденов.

По негови думи има средства за подобна инвестиция и вече е възложил да се направят финансови разчети. Найденов не можа да отговори какви средства ще са необходими, за да осъществи идеята си, но успокои, че един ратрак струва по-малко от  един комбайн.

Другата седмица ще има среща с представители на “Витоша ски“, за да се намери решение на въпроса, обясни Фандъкова. По нейни думи Столична община няма собственост на Витоша, защото лифтовете са приватизирани, а пистите са държавни.

“Не мога да стоя настрана. Ние сме казали – трябва да има ски на Витоша“, обясни позицията си столичният градоначалник.

Фандъкова изрази надежда, че другата седмица ще бъде намерено решение на казуса.

“Големият проблем е, че съгласно Закона за горите е нужна промяна на предназначението на териториите, на които са направени пистите, а това се забранява от плана за управление на Витоша“, обясни Мирослав Найденов.

По негови думи промяната на плана може да отнеме 10 години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase