Бойко Борисов Снимка: БТА
fallback

Човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, когато кабинетът обсъждаше казуса със зарязаните български берачи на боровинки в Швеция. Кабинетът отпусна 150 хиляди лева за прибирането на нашите сънародници.

„Да се провери какви влакове има, кой е най-евтиният транспорт в краен случай, ако се наложи да ги прибираме. Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората. Но да тръгнат и без договори, без нищо…, но така или иначе наши сънародници са, опасността от това възникне проблем с шведските власти, те не са ни длъжни, да се намери най-правилното сечение“, разсъждава Борисов.

„И от една страна, добрината на държавата, но от друга страна – по никакъв начин това да не става прецедент. Макар че, повярвайте ми, в момента, в който вземем сега тази точка под условие, при всеки подобен случай те ще казват – да пратят самолет да ни приберат, защото ние сме излъгани“, допълва премиерът.

Oще по темата
По думите на външния министър Николай Младенов в Швеция са закъсали около 1200 българи. Те са пристигнали там без договори, изглежда подмамени от лице, поне една от групите, в различни части на държавата се намират в момента, някои от тях са пред посолството в Стокхолм, други са в лагери извън Стокхолм.

Започва социално напрежение покрай тези хора, които са отишли там без договори, пак казвам и без ангажимент за доходи. Трябва да направим максималното, за да може те да бъдат върнати в България и съответно който е организирал или подмамил, да понесе пълната наказателна отговорност за подобен тип действие, посочва Младенов.

"Министерството на външните работи започна да работи група, която да формулира, колкото и абсурдно да звучи, закон за отговорността на българската държава към нашите граждани в чужбина, за да може да се фиксират законово какви отговорности държавата има по отношение на българите в чужбина в случай на евакуация, в случай на подобни кризи, които вероятно оттук нататък ще ни съпътстват", обяснява министърът.

Вчера от Външно министерство обявиха, че близо 200 наши сънародници вече пътуват с автобуси към България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

361

amerikanez

преди 11 години

Lentorez e duduka na Uorlik i podloga na amerikancite

360

SOS

преди 11 години

СЪВЪРШЕННО СИ ПРАВ.ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ НЯМА ГРАНИЦИ.НО ГЛУПОСТТА НА МНОГО ХОРА,КОИТО ТЪРПЯТ ЕДНА "НУЛА",ЕДИН *** КАТО ТЕБ,ДА РЪКОВОДИ ЖИВОТА ИМ,ДА СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА ИМ,ВЕЧЕ Е СТРАШНО.АНАДЪМО ??????

359

Анонимен

преди 11 години

и ти си диагностициран с mozuko lipsus.

fallback