Атанасова до последно държеше на спорната поправка. Снимка: архив Булфото
fallback

Поправката в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше човек да не може да продава автомобила или недвижимото си имущество, без да са платили здравните вноски, не беше приетa на второ четене в парламента.

Тексът мина на първо четене, но отпадна при второто гледане в пленарна зала. Промяната, която задължаваше, хората да представят удостоверение от НАП за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, предизвика много остри реакции както от страна на опозицията, така и сред обществото.

Oще по темата

Още при първото му четене от опозицията заяви, че ако текстът бъде приет, ще сезират Конституционния съд.

Здравният министър Десислава Атанасова дълго време защитаваше поправката и дори обясни, че “който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки“.

Тя представи и изчисления, според които ако единият милион здравно неосигурени българи платят вноските си,  в бюджета на Здравната каса ще влязат близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Днес от ДПС и Синята Коалиция признаха, че предложението е било добронамерено, но отново повториха, че е антиконституционно.

Здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение. Със закон да го направим задължение, като лишим гражданите от друго право, е абсолютно недопустимо, обясни Екатерина Михайлова.

Доста по-остра в изказването си беше Мая Манолова от левицата. Според представените от нея данни в Министерството на здравеопазването не разполагат с точна бройка на здравно неосигурените лица. По различните данни те варират между 700 000 и 2 млн.

“Ненормално е да не се знае броят им“, скочи Манолова.

По нейни думи трябва да се търсят причините за това толкова хора да отказват да се осигуряват. Според нея има няколко групи хора, които не плащат вноските си по различни причини.

Едни не могат да си позволят, защото мизерията е голяма и 5-10 лв. от месечния им доход е непосилна сума, предположи Манолова.

На второ място тя постави работодатели, които не успяват да се издължат към осигуряването и към работниците си, тъй като са притиснати в ъгъла. Според депутатката от левицата обаче им и платежоспособни българи, които не внасят осигуровките си, защото са тотално демотивирани от системата.

"Съпротивата" на платежоспособните българи идвала от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип и медицински изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

anonimen

преди 11 години

Tazi e tolkova tipa 4e ne moje da bide, sramuvam se ce sim ot ruse pri usloviye ce tazi tipa ovsa e ot ruse.kak da si platyat horata osigorovkite be gospoja kato nyama kakvo da yadat , vmesto da se povisaht dohodite na horata viye gi izcerpahte,dolni gerberi takiva cisto poliseyska dirjava

182

dan

преди 11 години

Деси,защо не стана чалгаджийка? Така никой нямаше да ти обръща внимание на глупостите!

181

топала

преди 11 години

деси деси съмнявам се че кретенският ти мозък може да роди нещо умно

fallback