Росица Янакиева. Снимка: архив Булфото
fallback

Напрежението в Перник между кмета на града Росица Янакиева от БСП и общинските съветници от ГЕРБ ескалира тази сутрин.

Пред сградата на общината са се събрали граждани, общинари и служители на администрацията, които водят ожесточен спор, показва bTV.

Вчера представителите на ГЕРБ в Общинския съвет в Перник поискаха оставката на Янакиева, защото по техните думи притежават документи, които показват нарушения при отпускането на пари за ремонти след земетресението от 5,8 по Рихтер от 22 май.

"Има документи за разписани суми за нелепи дейности. Например 20 000 лева за ремонт на училище в Рударци, в което плочките са все още в кашоните", заяви общинският съветник Милена Миланова. "Парите на общината са похарчени за ремонти, които дори не са започнали. 3 милиона лева, които държавата ни предостави, бяха похарчени почти веднага за несвършена дейност", смятат от ГЕРБ.

Думите на Миланова бяха посрещнати с освирквания от страна на служителите на общинската администрация и част от събралите се граждани.

Росица Янакиева от своя страна определи тези твърдения като “инсинуации и откровени лъжи“. По нейни думи подобни обвинения не може да се отправят, преди да бъде направена проверка на извършените дейности, а такава не е стартирала.

Янакиева допълни, че тези малко по-малко от 3 милиона не са отпуснати за хората, а за ремонт на общинския сграден фонд, който включва повече от 130 сгради. От своя страна тя обвини държавната администрация в лъжа.

По нейни думи голяма част от парите, които са били обещани на хората, изобщо не са били отпуснати-
По думите й 8 500 души са потърсили помощ от държавата, а тя е подкрепила едва 190 човека.

"Отказите за помощ са масови. Готова съм да поведа перничани към София, за да направим палатков лагер пред Министерския съвет", закани се Янакиева.

Решенията за помощи за ремонт се взимат от междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Думите на Янакиева бяха подкрепени от жители на Перник и местните села.

Тогава бяха съпричастни, сега са безучастни. Нека не обвиняват кметицата Янакиева, заяви Антоанета Борисова от село Дивотино. Тя живее в една от къщите, които трябва да бъдат разрушени заради пораженията от труса. Дамата обясни, че всички политици, които са посетили пострадалите от труса населени места, са забравили обещанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

АЛЕК

преди 11 години

ИДВА КРАЯ НА МАФИЯТА ГЕРБ И ХАПЕ ЗА ПОСЛЕДНО

108

666

преди 11 години

Това е най-свестния човек в политиката в момента. Браво госпожо! Знаем че искат да ви смачкат. Да запомните че такива хора като вас винаги се опитват да ги пречупят яловите и простите. няма да ви е леко.......

107

Анонимен

преди 11 години

...КМЕТИЦАТА НА ПЕРНИК Е ГОТОВА ЗА ОПЪВАНЕ...СЕРЕГЕЙЧО И ТОЙ...ЩЕ ПОМАГА С КАКВОТО МОЖЕ...

fallback