Росица Янакиева и Ангел Найденов Снимка: БСП

„ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите. Поредният случай на грубо политиканстване за сметка на гражданите на Перник е исканата оставка на кмета Росица Янакиева“. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той е убеден, че по този начин управляващите прикриват собственото си безсилие да изпълнят ангажимените си към възстановяването на пострадалия от земетресението район. 

„ГЕРБ организират атаки срещу кмета Росица Янакиева, вместо да я оставят да работи. Правителството не е осигурило необходимите средства за ремонт и възстановяване на домовете на хората. Не е осигурило пари и за възстановяване на обществените сгради- здравни заведения, училища и детски градини”,  възмути се соцлидерът.

„Управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани”, призова и кметът на Перник Росица Янакиева по време на брифинг в НС. Тя беше категорична, че напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки.

„Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни”, категорична е Янакиева. Тя недоумява защо междуведомствената комисия, ръководена лично от Цветан Цветанов, работи толкова бавно и даде за пример как  8507 перничани са потърсили помощта на държавата, но за момента тя е разгледала  едва 290 молби- одобрени са само 194- останалите имат отказ без да са посочени мотиви.

Още по темата
„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лева, която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради като училища, болници и детски градини”, заяви Росица Янакиева.

Тя припомни, че от поисканите 9.5 млн. лева, държавата е дала едва 2,7 милиона. „Причината според чиновниците във фонда е липсата на пари. Няма пари за покриване на щети при бедствия за тази година”, разкри кметът на Перник.

Според червения депутат Ангел Найденов Перник и регионът се нуждаят от не по малко от 25-30 млн. лева за преодоляване последствията от земетресението. „Въпреки това парите в държавната комисия ги няма. Те вече са изхарчени, а междуведомствената комисия е разгледала едва 2% от случаите, в които хората се нуждаят от помощ”, каза още Ангел Найденов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase