Делян Добрев и Стас Мисежникв. Снимка: БТА

Няма никакви доказателства, че има български граждани, които да са участвали в подпомагането на терористичния акт, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на въпрос след срещата с израелския си колега Стас Мисежников. Това е спекулация, добави българският министър.

Министрите бяха помолени да коментират дали  атентатът в България не е белег, че при слабо развита икономика с бедно население то може да бъде купено за съучастник в тероризма. Това е спекулация, каза министърът. Не е редно министрите на туризма да коментират тези факти, но категорично отричам инсинуацията, която направихте, допълни Добрев.

В отговор на въпрос дали израелското правителство разполага с информация дали атентаторът на летището в Бургас е получил помощ от България, израелският министър заяви, че правителствата на двете държави и системите им за сигурност са в пълна координация и добави, че не би искал да дава повече подробности около разследването. Всичко е под контрол и отговорните ще бъдат намерени, беше категоричен израелският министър на туризма.

Помолен да коментира дали са необходими по-сериозни мерки за сигурността на израелски граждани от страна на българското правителството, министърът на туризма на Израел каза, че е много лесно човек да разбира и знае нещата, след като са се случили.

Той информира, че на последното заседание на израелското правителство преди два дни е научил, че българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран за преди няколко месеца. За съжаление такива неща се случват и от 100 опита един успява и цената в човешки живот е много скъпа, отбеляза гостът.

Израелският министър на туризма каза, че българското правителство при тази терористична атака е демонстрирало сериозен професионализъм и адекватна реакция. Гостът изрази съболезнованията си към семейството на загиналия при атентата шофьор на автобуса.

В отговор на въпрос израелският министър заяви, че атентатът е бил насочен срещу израелски туристи. Атентаторът е следил израелските туристи, знаел е кога ще пристигнат. През трите последни години има опити в около 40 страни. "Това е целенасочена атака на терористичната държава Иран, чрез терористичната организация "Хизбула" и "Ал Кайда", каза израелският министър.

Министър Добрев цитира данни, според които за последните четири дни има 32 полета само от Израел. Туристи от Израел продължават да пристигат. Първоначалните откази за резервации, които имаше през първите дни след инцидента,  намаляват, и мисля, че с това, което правим тази тенденция ще бъде обърната, добави Добрев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase