Бойко Борисов Снимка: архив, БТА
fallback

„Предупреждавам ви, че много внимателно наблюдавам, само да чуя някъде, че се говори, така че си дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма“.

С тези думи се обръща премиерът Бойко Борисов към министрите си на днешното правителствено заседание часове преди представянето на доклада на ЕК за България за последните 5 години. Това става ясно от публикуваната на страницата на Министерския съвет стенограма.

Борисов разкрива подробности по ударните арести, които се състояха ден преди Брюксел да разкритикува страната ни в сферата на правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията – на депутата от управляващите Димитър Аврамов и на двама служители на ГДБОП.

„От доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и БОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите“, разказва Борисов.

Oще по темата

По думите на Борисов Аврамов е „отворен, предприемчив, но предприемчив и да открадне пари“. „И между другото, той ни е създал и с една германска фирма проблеми преди време, сега научих, като се вторачих в него“, допълва премиерът.

„С БОП беше също голям проблем, правят се на данъчни и отиват и прибират пари. Но седнахме с ръководството на БОП, когато получихме тези сигнали, безкомпромисно и ги... Знаете ли колко е трудно да се дебнат „колеги”, защото знаят мероприятията, знаят как действат службите, ослушват се, защото знаят че са гузни. И примерно това е сто пъти по-трудно да хванеш такива хора, отколкото обикновен престъпник. А и малко да ви развеселя, те самите си правят външно наблюдение на себе си, за да се пазят от колегите. Работихме доста активно, но тогава и на Цветанов му казах – хората ще разберат, арестувайте, за да знаят, че пощада за никой няма. Това трябва да се знае“, отсича Борисов. Премиерът съветва министрите си да поканят и представители на БСП при отчитането на доклада, тъй като той е за 5-годишен период и засяга и предишното управление.

„Чух, че Станишев се изказвал нещо за вот на недоверие, просто това е цинизъм. Докладът е за пет години, при него спряха всички еврофондове, при него направиха всичките тези поразии, а сега вот за нас“, възмущава се Борисов.

Според него негативизмът към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, защото „предишният парламент избра този Висш съдебен съвет, който направи всичките тези бели“.

„Така че нека да дойдат, да кажат – ние избрахме тогава този Висш съдебен съвет, с гласовете на нашите партии в парламента, но се провалихме с него. Видно е, че в докладите ги размазват от критика. Приемаме тази своя вина и пожелаваме да се избере Висш съдебен съвет, който да не понесе тези критики, които му причинихме сега от Брюксел. Нали, това очакваме да кажат от БСП, да отчетат това, което е направено в МВР и в правосъдието, да си посипят главата с пепел за това, че не подкрепиха Закона за конфискация в парламента, а тук това в доклада е показано като политическа воля“, посочва Борисов.

Иначе още преди официалното му представяне, премиерът определя доклада  като „правдив и балансиран“ и смята, че документъто отчита всички проблеми, които има и „ние си ги знаем, разбира се“. В техническата част пък се подчертавала силната политическа воля, Закона за конфискацията и реформите, които са трайни.

Той отбелязва, че следващият доклад за България ще излезе през декември 2013 г. - „сиреч дават ни година и половина да работим по тези препоръки, които между другото са абсолютно изпълними“.

„Те са в нашата програма, защото ние прекрасно си знаем, че трябва да си направим да бъде избран от Парламента по най-прозрачния начин, с най-добрите хора новия Висш съдебен съвет, прекрасно знаем, че той трябва да избере най-добрия възможен по прозрачен начин главен прокурор, да изберат за новия шеф на комисията по конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин и те нещата ще си дойдат от само себе си“, разсъждава Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

365

Йоойоо

преди 12 години

Едно такова умиление ме обзе,като прочетох тази статия... Почти се насълзих!

364

Анонимен

преди 12 години

ха тъй, арестува - пуска, арестува - пуска и така до края на света, и без това само тов аможе физкултурника

363

Анонимен

преди 12 години

KAZAH NA CVETAN:ARISTUVAI GI --NA6ITE SA W NARODNOTO SABRANIE...

fallback