Снимка: архив Булфото

България не планира да взима кредити на чуждестранните пазари през идните години, заяви вицепремиерът и министър на  финансите Симеон Дянков, цитиран от американската агенция Блумбърг.

Още по темата
Дянков аргументира тази своя позиция с емисията на еврооблигации миналата седмица и с намаляването на бюджетния дефицит.

"Не се нуждаем от (кредити от чужбина). Не възнамеряваме (да пласираме облигации в чужбина) през следващите две-три години", обяви той пред репортери във Виена, където участва в конференцията "Пътят напред: Централна, Източна и Югоизточна Европа".

Симеон Дянков заяви още, че България вероятно ще регистрира тази година икономически растеж от 1,4 процента, в унисон с прогнозите на правителството.

Това според него ще помогне за  съкращаване на бюджетния дефицит под поставеното като цел равнище от 1,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Въпреки че България покрива всички критерии за приемане на еврото, няма да предприемем никакви стъпки за присъединяване към еврозоната през следващите две години", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase