България е изправена пред критики за предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност. Снимка: архив, Reuters
fallback

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, коментира сайтът EurActiv.

Сайтът напомня, че когато двете страни се присъединиха към ЕС, заради недостатъци на правосъдните им системи им беше наложен т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

На 13 септември 2010 г. страните от ЕС решиха да удължат наблюдението над Румъния и България с още една година, а на 20 юли 2011 г. механизмът беше продължен с отново с една година.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску. Парламентарното мнозинство гласува за суспендирането му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовата държава са изложени на риск.

Помолен от EurActiv да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заяви, че много от информациите са некоректни, но призна, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", заяви Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Въпреки че са по-малко видими от перспективата на Брюксел, политическите събития в България внушават, че и Букурещ, и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли, посочва сайтът.

EurActiv напомня за вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, пише сайтът EurActiv, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Анонимен

преди 11 години

Имам само 1 въпрос. На кого му пука за този доклад? На мен изобщо. Кога ще се вземем в ръце като държава, трябва ли да слушаме някакъв доклад от господарите си през 3 месеца, вече стана досадно. Препоръки, критики... от някакви бюрократи без работа дето дори не ги знам кои са. Те не махат мониторинга, защото после тези мижитурки ще трябва да им търсят друга работа, целия Брюксел от това се храни. Не знам каква е бюрокрацията тук, но там е плашеща.

124

Анонимен

преди 11 години

Цветанов заби нож в гърба на Борисов!

123

Анонимен

преди 11 години

Леле каква смешна статия и днес .бг веднага я подхвана сатнишко пак ше черпи нали

fallback