Резиденцията "Кричим". Снимка: kingsimeon.bg
fallback

Резиденцията "Кричим" ще бъде отворена за всички граждани, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. Той изрази надежда, че това може да стане още от есента.

Министерският съвет гласува днес да прехвърли имота под управлението на финансовото министерство, след като в началото на юни ВКС отхвърли иска на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец и ниви от 371,5 дка.

Oще по темата

Дянков обясни, че "Кричим" дълги години е била собственост на УБО, сега НСО и преди демократичните промени се е ползвала предимно от тогавашния политически елит, а в последно време почти не се ползва.

Министърът пресметна, че издръжката на резиденцията на година е около 700 000 лева. По думите му бюджетът изглежда наред, но трябва да се реши какво да е предназначението на резиденцията.

За сега идеята на Дянков е "Кричим" да бъде отворена за посещение през определени месеци, но кои точно, още не е решено.

Той уточни, че там са се случвали много интересни исторически събития. За пример даде събитията от 1943 г. когато Цар Борис ІІІ скъсва заповедта за депортиране на българските евреи.

Финансовият министър обясни, че в архивите се пазят и много интересни събития от социализма, които са се случили там – посещенията на Людмила Живкова.

Когато отивала в "Кричим" на лов събирали цялото село да подкарва дивеча към нея, защото тя не можела да стреля и изрично предупреждавали хората да се пазят да не ги уцели

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Korsar

преди 11 години

Te i drugi mal*umnici obeshtavaha da otvoriat Evksinograd, no kato vidiaha kolko e sladka vlasta i polzite ot neia si go varnaha na sebe si otnovo.

18

Анонимен

преди 11 години

Ааааа Враня!? И оня да върне всички дворци и земи. Те не са негова собственост, а на народа предоставил ги на баща му за ползване докато е цар.

17

до 14

преди 11 години

Рожденният ден е на 16 юни - нещо си се объркал

fallback