Мирослав Найденов иска България да бъде европейска туристическа дестинация. Снимка: БТА
fallback

Земеделският министър Мирослав Найденов лично ще извърши проверки по плажовете заради разносната търговия. Той беше категоричен, че ще бъдат санкционирани както търговците, така и тези, които носят отговорност за плажа.

„Концесионерът носи отговорност за спазване на законодателството на територията на концесията, така че той няма как да избяга от отговорност. Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те.

Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат”, отсече Найденов.

Той обяви още, че Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнините при готвенето в заведенията.

По думите му масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно.

„Има много сигнали от миналата година, има и от тази година, за това, че се използва една и съща мазнина в пиковите дни на сезона за приготвяне на пържена риба, например, и след това картофи, хапки и каквото и да е. Това доказват и определени проверки и анализи. Това е абсолютно забранено, носи определен риск за здравето на хората. Да, то води до икономии на тези, които го приготвят, но тези икономии след това можем да ги платим ние и да си развалим ваканцията”, подчерта министър Найденов.

Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се използва една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти.

Инспекторите ще следят и дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

jk

преди 11 години

Търговията с царевица на плажа си върви с пълна пара.Поне в Равда е така.Така че това е само поредния рекламен трик на Найденов - много приказки и нищо насреща

153

Анонимен

преди 11 години

Погнаха ***, щото ония не ги е страх да се гаврят с политиците ни. Оставете забавлението на народа!

152

за правописа

преди 11 години

Едно уточнение: Никога, ама никога не съм имал проблеми при четенето на англоезични сайтове, като: Ройтерс, BBC, CNN и много други.Там, ако става въпрос за Горбачов, го пишат: "Gorbachev". Когато става въпрос за перестройка, я пишат: "perestroyka". В българските сайтове всеки пише както му дойде: "О, неразумни и yurode! Poradi chto се срамиш да се наречеш Bulgarian?"

fallback