Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев предлага в България да има музей на Държавна сигурност. Това стана ясно след срещата му с германския държавен глава Йоахим Гаук в Берлин.

Президентът Плевнелиев посочи, че идеята е да се "сложи" ДС в музей, така както беше направено със социалистическото изкуство. Идеята е съвместна с министъра на външните работи Николай Младенов и за реализацията й ще се работи в следващата година и половина-две, посочи Плевнелиев.

Според президента подобен музей ще помогне за осмисляне на тоталитарното минало. 

Искам милиони българи да видят какви са били методите, какво е правила ДС, как го е правила и един музей ще ни свърши прекрасна работа от тази гледна точка, коментира Плевнелиев.

Той е поканил президента Гаук, който беше начело на комисията за разкриване на досиетата на ЩАЗИ, да присъства на откриването на музея у нас.

Още по темата

Освен това президентът Плевнелиев поздрави правителството и финансовия министър за успешната сделка на страната ни с еврооблигациите и заяви, че това ще се отрази и на семействата, и на бизнеса в България, защото ниските лихви по държавните облигации са предпоставка и за ниски лихви за хората и за фирмите. Това каза държавният глава, който днес приключва двудневното си официално посещение в Германия, на брифинг след срещата си с Йоахим Гаук. Вчера България пласира емисия облигации за близо 1 млрд. евро на международните финансови пазари при лихва от 4,25 процента.

Президентът Росен Плевнелиев заяви също така, че има огромни пeрспективи пред българо-германските отношения на всички нива.

Той изтъкна, че през миналата година стокообменът между двете страни е 4,5 млрд. евро, а износът ни към Германия се е увеличил трикратно за десет години.

На срещата двамата президенти са констатирали, че българо-германското сътрудничество на всички нива има здрави основи и те може и трябва да бъдат надградени, каза Плевнелиев.

Той обобщи, че визитата му цели изграждане на доверие и отваряне на врати. Получаваме доверие и се надяваме през тези отворени врати да стартират много проекти и инициативи в интерес на желанието на двете страни за сътрудничество, каза Плевнелиев. Като перспективи и проекти, по които България и Германия могат да работят заедно, президентът посочи инфраструктурата, малките и средни предприятия, производството на храни, високите технологии.

Днес българският държавен глава се срещна също с председателя на Бундестага Норберт Ламерт, с председателя на Групата за приятелство "Германия-България" в парламента Михаел Щюбген и с кмета на Берлин Клаус Воверайт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase