Инспекция на Дунав мост 2. Снимка: Министерството на транспорта

Правителството обсъжда какви мерки да се предприемат, за да се компенсират социално слабите хора в страната заради поскъпването на тока. Това заяви във Видин премиерът Бойко Борисов, след като инспектира строителството на Дунав мост 2.

Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока, обеща премиерът.

Борисов отново повтори, че няма по-лобистки и по-престъпне от Закона за зелената енергия по повод поскъпването на тока с 13% от първи юли.

"Поскъпването на тока е заради най-лобисткия закон на Станишев и Доган", добави той, който по думите му разсипал държавата.

Иначе строителството на Дунав мост 2 ще бъде завършено в срок - в края на ноември. Това каза при посещението си на строителната площадка на втория мост над река Дунав премиерът Бойко Борисов при срещата си на моста с европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан, който пристигна от румънската страна.

Единственият проблем за строителството може да възникне от лошото време и да не се асфалтира обекта до края на ноември, посочи премиерът.

Прилежащата инфраструктура към моста е готова на 92%, а над 90% от плащанията по договора са извършени.

При инспекцията стана ясно, че остава да се направят две платна на моста от румънска страна. Трябва да се създаде и обща компания, която да управлява Дунав мост 2. Бойко Борисов уточни, че това е много важна задача и създаването на такава компания трябва да бъде обсъдено.

„Това бе един провален проект и можеше да се наложи да се строи с български пари. Благодарение на еврокомисаря Хан и на президента Барозу успяхме да удължим срока за усвояването на европейските средства по проекта. Поехме ангажимент за две години да се изчистят проблемите и виждате какво страхотно съоръжение сме направили”, заяви министър-председателят.

Той посочи, че за две години е построено шест пъти повече отколкото при предишното правителство.Йоханес Хан поздрави Румъния и България за темповете, с които се движи строителството на моста.

Трафикът по моста ще надхвърли 100 000 превозни средства още през първата година от пускането на съоръжението в експлоатация.

Премиерът Борисов беше придружен от министрите Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски.

Информацията е актуализирана в 19 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase