Снимка: БТА

Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство, смята президентът Росен Плевнелиев.

Днес държавният глава събра около кръгла маса политици, общественици и експерти, за да обсъдят: "Изборният процес: проблеми и решения".

По думите на държавния глава купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова и разговорът трябва да се води в тази плоскост.

"Правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения, а не да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика", каза още Плевнелиев.

Президентът очерта и три основни дискусионни въпроса. Първо – изборният процес като технология за провеждане на изборите, второ – битуващото съмнение в обществото за съществуването на практики като купуването на гласове и контролирания вот, и трето – какви са институционалните механизми, чрез които да бъде повишена избирателната активност особено сред младите, които най-често не гласуват.

Президентът призова за отговорно отношение на партиите към избирателите.

"Нужен е сблъсък на идеи, а не на компромати. Именно това ще върне хората пред урните", отсече Плевнелиев.

Държавният глава отчете, че партиите мислят повече за изборния резултат, отколкото за избирателите си. Твърде често пък диалогът покрай изборите се плъзгал по плоскостта на черния PR и оклеветяването на политическия опонент.

"Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори", каза Росен Плевнелиев.

В заключение президентът обяви, че е за въвеждането на електронното гласуване, макар миналата година КС да го е отхвърлил като вариант с мотива, че има опасност от нарушаване на тайната на вота.

"Със сигурност в недалечното бъдеще електронното гласуване ще бъде основен метод за гласуване. Електронното дистанционно гласуване ще увеличи избирателната активност, тъй като пет милиона българи са в интернет", пресметна президентът.

По думите му от електронното гласуване ще се възползват и хората в неравностойно положение, българите в чужбина и др.

Росен Плевнелиев посочи, че има достатъчно време до парламентарни избори през 2013 г. и призова вотът да се подготви добре и да бъде направен в интерес на гражданите и демокрацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase