Шарков помни историята. Снимка: архив Булфото

“Помня историята, част съм от нея, познавам добре настоящето и все още вярвам в бъдещото на СДС”, с тези думи Ваньо Шарков се включи в битката за лидер на СДС.

Депутатът от Синята коалиция и член на Здравната комисия в парламента потвърди, че се впуска в битката за председателския пост на десницата. Шарков е заемал поста главен секретар на СДС през 2004-та година.

Първият тур за избор на председател на СДС е на 8-ми юли, а балотажът на 15-ти.

В изявлението си пред медиите Шарков обясни, че половината му живот е минал в СДС и няма да позволи корпоративни, олигархични или чужди интереси да са по-силни от Съюза на демократичните сили.

"Искам заедно да направим СДС силен и отговорен, за да се превърна в база за обединена десница с бъдеще на единен десен политически субект”, каза Ваньо Шарков. Кандидат-лидерът обясни, че разпиляната десница обслужва БСП и олигарсите.

За да демонстрират подкрепата си Шарков с него пред медиите в парламента се появиха двама от бившите председатели на партията Надежда Неински и Мартин Димитров, председателят на Младежката организация на СДС Петър Славов.

“В СДС има потенциал, от който зависи гарантирането на свободите и демокрацията в България. Това, което ще се случи в СДС ще е важен тест за това, което ще се случи в страната”, предупреди Надежда Неински.

Тя обясни, че застава подкрепя Ваньо Шарков, защото с него споделя една и съща философия за бъдещето на десницата.

Синята коалиция беше първата бяла лястовица на онова единство, което очакват от нас хората. 300 000 души продължават да вярват, че в Синята коалиция има ясен потенциал. Пътят към това бъдеще минава пред Ваньо Шарков, човек почтен и всеотдаен. Това в политиката е изключително дефицитно нещо”, подчерта Неински.

Бившият председател на СДС предупреди, че в държавата има паралелна власт, която се опитва да диктува бъдещето на страната.

"Както се купуват гласове, така искат да се назначават и лидери. И това е един опасен прецедент, към който не мога да бъда безучастна”, завърши тя. Кметът на Свищов Станислав Благов и Младежката организация на СДС също изрази подкрепата си за кандидатурата на Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase