Снимка: архив, Булфото
fallback

Четири облекчения за получаване на българско гражданство предлагат финансовият министър Симеон Данков и колежката му от правосъдното министерство Диана Ковачева.

Проектът за промени в Закона за българското гражданство e разгледан и одобрен на заседанието на министрите в сряда, става ясно от публикуваната правителствена стенограма.

Пред министрите фанансист №1 обяснява, че промени в закона са абсолютно належащи, тъй като "той е морално доста остарял".

Първо, гражданите на Европейското икономическо пространство и гражданите на Швейцария при възможност за получаване на българско гражданство вече не е нужно да се отказват от другото си гражданство. С други думи, за държави от ЕС е възможно вече двойно гражданство, пояснява Дянков.

Дава се и възможност на бизнесмени, които осъществяват инвестиции на територията на България, да кандидатстват за българско граждансктво при облекчени условия.

Тук финансовият министър настоява за наредба, в която подробно да се определи какво означава инвестиция. Първоначалното предложение на министерството му е 200 хиляди лева.

"Съобразили сме се с практиката в други държави от Европейския съюз", отсича Дянков.

С третото си предложение той настоява лица от български произход, кандидатстващи за българско гражданство по натурализация, да полагат изпит за владеене на български език, "за да сме сигурни, че те могат да са пълноправни членове на обществото ни", казва министърът.

С последната промяна пък се дава възможност за опростена процедура за придобиване или възстановяване на българско гражданство за съпрузи на хора с българско гражданство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

малко са тук бандити

преди 11 години

малко са тука бандитите,та ще внасяме и отвън...който има 200 бона да хвърли,и СА МУ ЛЕГАЛНИ,той ще иде в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА,или ще си стои в родината, а не тук-при мангалте ***,обирджии политици и разбитите улици...

96

Пълен фалщ

преди 11 години

Арабин, руснак, танганаец - купува апартамент за 100хил.евро и е инвестирал !!! в българско гражданство. Браво другари куманоиди.

95

до Българин

преди 11 години

заради постановката "гражданство по рождение"

fallback