Най-спортният принц на планетата - този на Монако Албер, на два пъти пропусна заради ангажименти да посети Банско.Снимка: Reuters

Принцът на Монако Албер II похвали за пореден път българските курорти и условията за практикуването на зимен спорт у нас.

Четирикратният участник на Олимпийски игри (3 зимни – бобслей и веднъж на летни - с ветроходство) изрече хвалбите пред президента Росен Плевнелиев по време на срещата им в рамките на Конференцията на ООН по устойчиво развитие в Рио де Жанейро.

"България е доказала, че има капацитет да организира и занапред състезания от най-висок ранг", заявил Албер, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

Още по темата

Принцът на Монако, който е близък приятел с председателя на БОК Стефка Костадинова, потвърдил желанието си в най-скоро време да посети България.

Той на два пъти не успя да дойде в Банско за стартовете от Световната купа в алпийските ски заради неотложни ангажименти. Трябваше да присъства в пиринския курорт миналата година и в началото на тази като патрон на благотворително състезание, а средствата от него са предвидени за деца в неравностойно положение.

Иначе икономическата криза в Европа беше основна тема и на срещата на Плевнелиев с държавния глава на Княжество Монако в Бразилия.

Принц Албер посочил пред държавния ни глава, че княжеството се справя успешно с предизвикателствата.

Плевнелиев пък припомнил, че изходът от кризата е създаването на нови възможности за икономически растеж, който обаче не се основавал на "планини" от дългове за сметка на следващите поколения.

Затова България поставя акцент върху инвестициите в технологии и иновации, които създават продукти с висока добавена стойност, каза президентът.

На втория ден от форума в Бразилия Плевнелиев ще направи изказване пред участниците във форума. Делегации от 130 държави са направили предварителна заявка за участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase