Подходът ни е изключително прецизен и балансиран, обясни Местан. Снимка: БТА
fallback

Кампанията за изборите да може да се води и на турски език, искат депутатите на ДПС. Това са част от промените, които те правят с предложенията си за изменение на Изборния кодекс.

ДПС настоява да отпадне изискването кампанията да се води само на български език. Според Лютви Местан предложението им не нарушава член 3 от Конституцията, в който е посочено, че официалният език в България е българският.

Той аргументира искането с препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ на предизборни срещи да могат да се използват и други езици освен българският.

Предложението на ДПС е "при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни срещи, събрания и митинги да може да се ползват и други езици освен българският".

Местан обясни, че част от населението на България не говори официалния език на държавата. За пример даде майка си, която е родена през 1929 г. и през четиридесетте години на миналия век, когато е била в ученическа възраст, не е учила български.

„Подходът ни е изключително прецизен и балансиран и не е в противоречие с член 3 от Конституцията”, обясни заместникът на Доган.

От „Атака“ се възмутиха от предложенията на ДПС. „Претенциите и апетитът на ДПС нямат край. Те уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание явно с оглед на отношенията им с ГЕРБ“, каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов.

Според него исканията на партията на Ахмед Доган противоречат на основния закон.

Категорично няма да подкрепим предложение на ДПС предизборната агитация да се провежда на друг език, освен официалния по Конституция, категоричен беше депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

"След като се запознаем с предложението, ще имаме дискусия", коментира червеният депутат Михаил Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

594

пфф

преди 11 години

България може да е в ЕС но абсолютно тука не живеят европейци. България си е диктаторна страна. В Турция кюрдите използват си свой език навсякаде и на избори. Турците на българия не са емигранти както в Германия а живеят тук от векове затова трябва да имат прово за турски език както е в всяка нормална страна а българите са просто не нормалници комунисти

593

ей

преди 11 години

Това ли е проблема на българските граждани!? Ей, защо гласуват за вас? Тарикати!

592

хитлер

преди 11 години

НЕ ГИ ДАВАИТЕ ПО МЕДИИТЕ.особено по националните. не даваите на такива откачалки да дразнат хората с разни прищявки. не ги коментираите да се кефат.не всичко е загубено........

fallback