Разследването ще покаже какви са нарушенията. Снимка: Impact press group

Има следствие, което ще установи какви са нарушенията в складовете за боеприпаси край "Петолъчката", обясни министърът на отбраната Аню Ангелов пред Нова телевизия.

Във вторник миналата седмица се взривиха цехове за утилизация на боеприпаси край село Лозенец и трима работници загинаха. По думите на Ангелов най-вероятно има нарушения в технологичния процес.

Още по темата

Той посочи, че малка част от съдържанието на тези складове са боеприпаси за утилизация.

По думите на министъра там е имало и други оръжия. От неговите думи става ясно, че най-вероятно има разминаване в тонажа, който трябва да се съхранява.

Не би трябвало да има предаване на взривовете от един склад на друг, ако е спазено разписанието за тонажа на боеприпасите във всеки един склад, твърди той.

По думите на министъра цялата отговорност за случилото се носи собственикът на фирмата "Берета трейдинг" Десислав Делев.

Аню Ангелов обясни още, че в държавните военни складове не може да се влиза с GSM апарати, кибрит и цигари.

"В техните не знам как е", допълни той. От думите му стана ясно, че тези изисквания не важат за частните складове.

Припомняме, че след взривовете близо до складовете бяха намерени мобилни телефони. Тогава министърът обяви, че имало "крещящи нарушения".

От думите му днес стана ясно, че всички държавни институции са си свършили работата и не носят отговорност за взривовете край "Петолъчката".

Той каза, че е притеснен по-скоро от случая с изнесените от авиобаза "Безмер" ракети земя-въздух. Миналата седмица бяха заловени 103 такива ракети, превозвани в микробус.

Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че е можело да стане трагичен инцидент с този микробус при катастрофа.

Днес Аню Ангелов отхвърли тези твърдения. По неговите думи няма как тези ракети да избухнат дори при катастрофа. Проблемът в случая идвал от безотчетността на тези боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase