Румен Христов Снимка: архив, БТА

Зам.-председателят на СДС и бивш кандидат за президент Румен Христов ще се кандидатира за лидер на синята партията. Това заяви в Русе той, след като на заседание на русенската организация на СДС е било взето  единодушно решение да бъде издигната неговата кандидатура.

Новият син лидер трябва да бъде избран на 8 юли. Предишният председател на партията Мартин Димитров подаде оставка по-рано този месец, след като СДС отхвърли предложението партията да се яви заедно с ДСБ на следващите парламентарни избори.

"В близките дни ще си подготвя документите и ще ги депозирам в централата. Мисля, че най-добре познавам партията в момента, тъй като в последните години обиколих всички структури в страната и бих могъл да бъде полезен за нейната консолидация. Възнамерявам да работя с всички членове и симпатизанти на СДС.  Това, че част от Националния съвет са имали друго становище да се продължи "Синята коалиция", не ги прави неприемливи за мен.  Надявам се, че те ще останат да работят за каузата на СДС", каза Христов. 

Още по темата

По думите му съвсем скоро ще излезе декларация на екипа за възраждане на СДС, който няма нищо общо със структурите и членовете на партията. В него ще членуват видни интелектуалци, хора с демократично и дясно виждане, авторитети, които са се занимавали с политика.

"Те дойдоха и заявиха, че искат да помагат за възраждането на СДС, като не желаят нито постове, нито възнаграждения", обясни Христов.

Според него СДС може и трябва да присъства в следващото управление на страната.

"Потенциалът на партията зависи до голяма степен от нас и нашата работа и как ще убедим избирателите да се върнат отново при нас. Смятам, че ние можем да вземем 8-10% на парламентарните избори, което означава 20-25 народни представители", заяви Христов. По думите му потенциални партньори на СДС могат да бъдат всички дясноцентристки формации.

На въпрос какви са отношенията между СДС и ДСБ, Христов отговори, че те са колегиални. Според него, ако двете формации влязат в бъдещия парламент, те ще си партнират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase