Площадката на АЕЦ"Белене". Снимка: Булфото

От понеделник Инициативният комитет за АЕЦ "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?" започва да събира подписи за референдум в цялата страна.

Въпросът за съдбата на втората атомна централа е формулиран по следния начин: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката "Белене"?

След инициаторите на комитета са бившият енергиен министър Румен Овчаров, лидерът на БСП Сергей Станишев, академици и представители на научната общност у нас.

Стефан Воденичаров, който е председател на комитета и е член на Института по металознание на БАН, обясни че и до момента в различни предприятия в страната има подписки, но официалният, публичен старт на кампанията ще бъде даден другата седмица.

За да бъде поставен за обсъждане въпросът в парламента, инициаторите на подписката трябва да съберат поне 500 000 подписа на български граждани.

Сергей Станишев обясни в кулоарите на НС, че и в момента се събират подписи, но някои хора по места в страната, притеснени за работата си, не записвали пълното си ЕГН в подписката.

"Сериозно амбицирани сме да съберем необходимите подписи, за да няма мърдане от страна на правителството и българския парламент", обясни левият лидер.

Антон Кутев допълни, че за да няма проблем със събирането на личните данни Инициативният комитет е получил регистрация от Комисията за защита на личните данни.

Червените пускат и сайт, на който желаещите да се подпишат, ще могат да проследят по области местата, на които ще се събират подписите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase