Борис Велчев. Снимка: Булфото
fallback

Главният прокурор Борис Велчев обяви, че няма против изборът на нов обвинител №1 в държавата да бъде изтеглен напред във времето.

"Няма значение дали 6 месеца, дали 4, дали 3 – това е конкретно законодателна преценка", коментира той пред журналисти преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

"Когато изтича мандатът на един главен прокурор, по разбираеми причини той не би искал да поема ангажименти със стратегически характер, за които не е стопроцентово сигурен, че ще бъдат одобрени от неговия приемник", каза той.

Велчев смята, че нужно време а установяване на приемственост между стария и новия главен прокурор, за да не се спира неговата работа.

"Това би давало възможност за това и прокуратурата да се успокои, тъй като сега една от основните теми в прокуратурата е кой ще бъде следващият главен прокурор. Колкото по-рано хората се успокоят, толкова по-добре", допълни той.

Главният прокурор призна, че в началото на мандата си е имал проблем с приемствеността от своя предшественик Никола Филчев.

"Това съвсем не беше лек проблем. Имах много сериозен проблем с приемствеността и ми се иска моят приемник да няма този проблем, той да се запознае с работата в прокуратурата, да се запознае с основните играчи – хората, които вземат решения и най-малкото да ги познава", допълни той.

Борис Велчев призова наследникът му да бъде избран от онзи ВСС, който има легитимността да работи в следващите пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Народа

преди 11 години

За прокурор се иска кураж и морал а не дупе, иначе най-подходящ щеше да е Азиска.

27

Специалис по нищо

преди 11 години

Как минаха годините неразбрах, така и нищо не направих, само бля бля бля.

26

vesko

преди 11 години

Безличен,по безличен,най-безличен.

fallback