Станишев иска спешни мерки за справяне с младежката безработица. Снимка: БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи младежката безработица като един от основните проблеми на Европа.

Днес той разговаря с младежи в Брюксел, като срещата беше организирана от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"Младото поколение, бъдещето на Европа, става все повече евроскептично, не вижда перспектива, а това е напълно неприемливо", посочи Станишев.

Той даде пример със себе си, посочвайки, че е бил безработен две години въпреки образованието си, което го е накарало да се съмнява в качествата си.

"Всеки млад безработен си задава същите въпроси", добави Станишев.

Още по темата

На форума младежи от цяла Европа споделиха горчивия си опит в безрезултатното търсене на работа, въпреки високата си квалификация, включително повече от една магистърска степен и владеенето на няколко езика.

Студентка от България пък призова законодателството да гарантира защита от дискриминацията на работодателите, които предпочитат да наемат хора без семейни ангажименти или служители с големи деца.

ПЕС и социалистите в ЕП предлагат инициативата "Младежка гаранция", с която се цели да бъде върната надеждата на младото поколение в Европа.

"Искаме конкретни действия от европейските институции и от националните правителства. Само тази година бе осигурен 1,3 милиарда евро в помощ на банките, а ние искаме 10 милиона евро от Европейския социален фонд, които не са изразходвани, да бъдат насочени за справяне с проблема от младежката безработица", заяви Станишев по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase