Корнелия Нинова Снимка: БТА
fallback

Според Европейската комисия сивата икономика в България е достигнала една трета от БВП, което означава, че от нея се губят 25 млрд. лева, алармираха на брифинг от левицата.

Поводът е оценката на ЕК за изпълнението на Конвергентната програма и на Националната програма за реформи на България.

Червената депутатка Корнелия Нинова посочи, че според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и данъчните измами. Нинова отбеляза, че в доклада фигурира и констатацията за прекалено много регулация и ниско качество на обслужване от държавната администрация.

Тя съобщи, че левицата заедно с ДПС ще внесе искане за парламентарен дебат по оценката на Европейската  комисия.

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента.  Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукция на инвестиции, които ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план, отбеляза той.

Oще по темата
Орешарски посочи, че ЕК подчертава ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите. Той отбеляза, че според ЕК нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита.

Откакто ГЕРБ управлява досега, всеки ден по 420 души са останали без работа и всеки ден остават, заяви колегата му Драгомир Стойнев.

„Ние сме на първо място по спад на заетостта. Трайната безработица е най-висока в България. На първо място сме и по ръст на младежка безработица. 42% от българските семейства живеят в бедност. На първо място сме и по критерия работещи бедни“,  изреди той.

„ГЕРБ много се хвали с високото усвояване на европейските фондове. В доклада има критика, че все още темповете са бавни. Има тиха война между министрите Дянков и Дончев – кой точно да управлява европейските фондове”, отбеляза още Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Българин

преди 11 години

След като прочете коментарите, всеки средно интелигентен човек ще разбере защо през 1350 годишната история на България 700 години сме били под чуждо робство.

49

Анонимен

преди 11 години

Я, Корнелия да каже, как се подписа договора с "Берета трейдинг" през 2008 година. Да не прави сметки без кръчмар колко са загубили, а кой освен Хени е спечелил от този договор.

48

Мутра общинар

преди 11 години

Идва голямата делавера с парите за санирането на сградии, голяма лапачка ви казвам, схемата е готова, фирмите са ясни , на мои колеги от групировките

fallback